Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Україні запровадили бустерне щеплення для людей від 60 років

Перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам: Moderna або Comirnaty/Pfizer

В Україні схвалили бустерну дозу вакцини проти Covid-19 для людей віком від 60 років. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на сторінці у Facebook.

Ляшко підписав відповідний наказ за рекомендацією Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ). Третє щеплення робитимуть через пів року після введення другої дози. Оптимально – у період від 6 до 9 місяців.

«Перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам: Moderna або Comirnaty/Pfizer – незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина до цього. Наприклад, якщо перші два щеплення були зроблені вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, бустерну дозу рекомендовано вводити вакциною Comirnaty/Pfizer», – ідеться в повідомленні.

За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами. Також тепер після Moderna або Pfizer можна застосовувати вакцину AstraZeneca. Мінімальний інтервал між дозами – 28 днів.

Щодо вакцинації вагітних, то жінкам, які отримали першу дозу вакцини CoronaVac, а потім завагітніли, для другої дози перевагу слід надавати мРНК-вакцинам Pfizer або Moderna.

Ляшко додав, що 5 січня відбудеться розгляд питання про впровадження бустерних доз вакцини для інших категорій.

У грудні в Україні схвалили додаткову дозу вакцини для людей з ВІЛ-інфекцією, онкологією, після трансплантації органів, осіб, які проходять імуносупресивну або імуномодулювальну терапію, й осіб із низкою інших імунодефіцитних станів.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.