Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КолонкаЧому заборони абортів несуть загрозу та не діють? Колонка Оксани Покальчук

Чому заборони абортів несуть загрозу та не діють? Колонка Оксани Покальчук
 — Колонка на Wonderzine

Кожна й кожен із нас мають повне право розпоряджатися своїми тілами

Оксана Покальчук

Директорка міжнародної правозахисної організації Amnesty International в Україні


22 жовтня в Польщі було визнано неконституційним доступ до абортів на підставі «важкого й незворотного дефекту плода або невиліковної хвороби, що загрожує життю плода», – такою була причина 98% легальних абортів. Тепер перервати вагітність у країні можна лише у випадку зґвалтування або ж якщо здоров’ю, чи життю, вагітної людини загрожує небезпека.

Це вже не перша спроба керівної партії «Право і справедливість» обмежити репродуктивні та сексуальні права людей. Лише у квітні активісткам та активістам вдалося «відбитися» від регресивних законів, якими хотіли криміналізувати сексуальну освіту й обмежити доступ до абортів у випадку загрози здоров’ю чи життю плода. Тоді, у розпал карантину, тисячі людей виходили на вулиці в масках, стояли з плакатами дотримуючись дистанції, доєднувалися до протесту з машин і Zoom-конференцій.

Саме тому 22 жовтня правозахисні організації Amnesty International, Центр репродуктивних прав і Human Rights Watch направляли незалежних експерток для спостереження за судовим слуханням. Оголошене рішення стало відвертим шоком не лише для Польщі, але й для всього європейського світу.


Страх віктимблеймінгу від поліції та суспільства, відсутність належної психологічної допомоги й сама по собі складність доведення злочину в суді

У Польщі діє одне з найжорсткіших у Європі законодавств щодо абортів. Це одна з лише двох держав-членкинь ЄС, що не дозволяють аборти на прохання або на широких соціальних підставах. Після вчорашнього рішення суду аборти у країні тепер дозволені тільки для охорони життя та здоров’я жінок або ж коли вагітність наступила в результаті інцесту чи зґвалтування.

А тепер пригадайте, через які випробування доводиться проходити жінкам, щоб довести факт сексуального насильства. Страх віктимблеймінгу від поліції та суспільства, відсутність належної психологічної допомоги й сама по собі складність доведення злочину в суді. Більше того, навіть у випадках, коли аборт є законним, доступ до цієї послуги надзвичайно обмежений через численні перепони, пов’язані з консервативною позицією уряду.

І хоча обмеження репродуктивних прав подаються під соусом захисту права на життя плоду, треба розуміти, що насправді вони означають пряму загрозу здоров’ю та життю вагітних людей. Більше того, ці заборони аж ніяк не допомагають зменшити фактичну кількість абортів. Близько 47 тисяч людей помирають щороку в результаті небезпечних абортів, і ця жахлива ситуація не зміниться до тих пір, поки аборти не будуть повністю декриміналізовані та не стануть доступними для всіх.

Тому що каральний підхід і заборони лише штовхають людей вдаватися до нелегальних абортів чи виїжджати за кордон, щоб отримати цю послугу. Більше того, подібні законодавчі обмеження вкотре посилюють дискримінацію й так маргіналізованих груп. Адже для них поїздки за кордон просто неможливі у зв’язку з фінансовими обмеженнями. Так, у випадку небажаної вагітності людина, швидше за все, буде вимушена робити аборт підпільно, що часто означає пряму загрозу її здоров’ю та навіть життю.


у випадку небажаної вагітності людина, швидше за все, буде вимушена робити аборт підпільно, що часто означає пряму загрозу її здоров’ю та навіть життю

Певна річ, питання абортів – складне, до них можна ставитися дуже по-різному залежно від ваших релігії чи світогляду. Утім, найкращий спосіб боротися з абортами й демографічною кризою – це створення таких умов життя, де кожна людина матиме доступ до інформації про контрацепцію та самої контрацепції, буде захищена від сексуального насильства, зможе самостійно ухвалювати рішення щодо своїх репродуктивних прав і буде впевнена, що після народження дитини матиме всю необхідну підтримку від держави, аби виховати цю дитину без шкоди для власних здоров’я, амбіцій тощо. В іншому ж випадку – вішаки, отруйні трави, нелегальні пігулки й підпільні аборти в антисанітарних умовах продовжать забирати тисячі життів. Поки уряди з тепленьких комфортних кабінетів розповідатимуть про «обов’язок кожної жінки».

Що ми можемо зробити у зв’язку з обмеженням прав наших подруг у Польщі?

  • Підписати петицію Amnesty International до польського уряду з вимогою відхилити законодавчі зміни, що обмежуть репродуктивні права
  • Поширювати освітню інформацію про права жінок, сексуальну освіту, контрацепцію тощо
  • Пам’ятати, що кожна й кожен із нас мають повне право розпоряджатися своїми тілами, як самі вважають за потрібне, поважати це право й бути готовими виступити на захист.

Редакторка: 

Анна Хаєцька

редакторка Wonderzine Україна

Фото: 

RawPixel, tvn24

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.