Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяСухі шампуні й запас посуду. Як підготуватися до відключення води?

Сухі шампуні й запас посуду. Як підготуватися до відключення води? — Життя на Wonderzine

Що купити і як зберігати воду

Росіяни продовжуюь обстрілювати критичну інфраструктуру, залишаючи без води й світла міста й області.

Раніше ми вже писали про те, що робити в разі відключення світла. Тепер розповідаємо, як вижити в місті без води.

Текст: Анастасія Микитенко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Наберіть воду в ємності

Краще заздалегідь набрати технічну воду в бутлі, господарські миски й відра та поповнювати запаси після кожного використання через раптовість відключень. Воду варто зберігати подалі від сонячних променів і змінювати що 5–6 місяців. На одну людину необхідно мінімум 2–3 літри води на день, проте це число збільшуватиметься, якщо в будинку є маленькі діти, вагітні жінки і хворі люди.

Для питної води найкраще брати куповану воду в пляшках. Вона найбезпечніша і зберігається довше, аніж питна вода з бювету, крана або колодязя. Варто розраховувати, що людині необхідно два й більше літра питної води на день. Запас варто робити мінімум на три дні.

Часто мийте посуд і періть речі

Доки є вода, намагайтеся мити посуд одразу після використання, не залишайте його на ніч або на повернення після роботи або навчання. Також варто слідкувати, щоб у вас завжди був набір чистого одягу й білизни мінімум на три дні.

Зробіть запас паперового посуду

Якщо воду відключать надовго й у вас недостатньо запасів, щоб щоразу мити тарілки, можна скористатися паперовим посудом. Його також краще швидко викинути, щоб залишки їжі не почали смердіти у квартирі.

Приготуйте засоби гігієни

Під час відключень води можливість приймати душ, прибирати й чистити зуби буде обмеженою вашими запасами води. Ви можете підтримувати чистоту за допомогою серветок (варто придбати й сухі, і вологі), ополіскувачами для рота, сухими шампунями, у найважчих випадках – антисептиками. Дуже важливо також мати губку й використовувати якомога менше мийних засобів, для змиття яких необхідно багато води.

Дізнайтеся про систему водопостачання вашої квартири

Варто дізнатися, де проходять важливі труби і які у вашій квартирі можуть бути проблемні місця. Коли воду повернуть, варто перевірити, чи не почали ці місця протікати. Також важливо знати, як швидко можна перекрити критичні пошкодження, і мати номер сантехніка, який може полагодити систему.

Зливайте воду в бачок туалету

У разі відключення води каналізаційна система зазвичай продовжує працювати. Одразу у вас буде повний бак, який можна потроху використовувати. Коли ж він закінчиться, то змивати після себе варто, заливши воду до бачка й змивши, а не просто заливати воду в унітаз. Таким способом використовується набагато менше води.

Для змиття можна використовувати воду, якою ви, наприклад, мили овочі і фрукти або ж милися самі.

Також краще не перевантажувати систему й уникати можливого забиття труб. Тож туалетний папір по можливості варто викидати в смітник, а не в туалет.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.