Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяПравопорушна онлайн-поведінка фактично стала нормою серед молоді – дослідження

Більшість з них цькує й переслідує когось в інтернеті

Ризикована й правопорушна онлайн-поведінка фактично стала нормою серед молоді 16–19 років, пише The Guardian із посиланням на дослідження, проведене в дев’яти європейських країнах.

Серед 8000 опитаних молодих людей виявилося, що кожен четвертий переслідував або тролив когось в інтернеті. Кожен восьмий цькував когось у мережі, а кожен десятий використовував мову ворожнечі й займався хакерством. Також кожен третій з опитаних займався цифровим піратством.

Трохи менше половини учасників виявляли поведінку, яка може вважатися злочинною в більшості юрисдикцій, як-от: хакерство, обмін інтимними зображеннями без згоди або маніпуляції з грошима.

«Дослідження вказує на те, що значна частина молодих людей у ​​ЄС бере участь у тій чи тій формі кіберзлочинності до такої міри, що вчинення дрібних злочинів і правопорушна поведінка в інтернеті стали майже нормалізованим», – сказала співавторка дослідження й професорка кримінології в Університеті Східного Лондона (UEL) Джулія Девідсон.

Вона зазначила, що найбільше правопорушна поведінка спостерігається серед чоловіків. Причому майже три чверті з них зізнаються в тій чи тій формі кіберзлочинності.

Дев’ятьма країнами, які брали участь у опитуванні, були Велика Британія, Франція, Іспанія, Італія, Німеччина, Нідерланди, Швеція, Норвегія й Румунія. Країною з найвищою часткою «кібердевіантної» поведінки (поєднанням злочинної й некримінальної, але ризикованої поведінки) була Іспанія (75%). За нею – Румунія, Нідерланди й Німеччина (приблизно 72%). Велика Британія опинилася на останньому місці – 58%.

Дослідження провели на тлі онлайн-регулювань в ЄС і Великій Британії, які мають на меті зробити інтернет-простір безпечнішим. Так, зокрема, у Великій Британії нещодавно запропонували внести поправки до законопроєкту про безпеку в інтернеті. Вони передбачатимуть кримінальну відповідальність за заохочення до самоушкоджень в соцмережах, дипфейки, а також поширення інтимних фото без згоди.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.