Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ понад 30 школах в Ірані заявили про випадки отруєння учениць. Батьки вийшли на протести

Отруєння також привернули міжнародну увагу

В Ірані батьки вийшли на протести через випадки отруєнь, від яких постраждали учениці в десятках шкіл країни. Про це повідомляє Reuters із посиланням на іранські інформаційні джерела й відео в соцмережах.

Видання повідомляє, що випадки отруєння сталися в понад 30 школах у щонайменше 10 провінціях Ірану. Батьки школярок протестували біля будівлі Міністерства освіти в Тегерані. Згодом протести переросли в антиурядову демонстрацію. Вони відбулися також в інших містах, зокрема Ісфагані й Рашті.

За словами міністра охорони здоров’я Ірану, щодо школярок використовували «слабку отруту», а деякі політики припустили, що дівчата могли стати мішенню ісламістських угруповань, які виступають проти освіти для дівчат. Міністр внутрішніх справ Ірану повідомив, що слідчі знайшли «підозрілі зразки», які зараз вивчаються.

Отруєння привернули міжнародну увагу, зокрема з боку Німеччини, США й ООН. У Білому домі випадки отруєння дівчат назвали «глибоко тривожними», а управління ООН з прав людини в Женеві закликало до прозорого розслідування.

Деякі політики й правозахисники припускають, що отруєння дівчат може бути «помстою» за участь в антиурядових протестах в Ірані й відмову носити хіджаб. Постраждалі учні повідомляли про низку реакцій, які викликало отруєння: печіння в очах і легенях, нудота, задишка, оніміння, у деяких випадках – параліч кінцівок. Більшість потерпілих не потребує серйозного лікування, проте деяких однаково доводиться госпіталізувати.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.