Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДо Ради внесли законопроєкт про зміну процедури відкриття справи через гендерно-зумовлене насильство

Це реакція на випадок згвалтування 14-річної дівчини на Закарпатті

Депутатка Інна Совсун разом із колегами подала до Верховної Ради України законопроєкт №9093. Він вносить зміни до Кримінального процесуального кодексу в частині про укладення угоди про примирення й кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення.

Як пояснила Совсун, якщо законопроєкт стане законом, то справи про зґвaлтyвання, ceкcyaльне й домашнє насильство, примус до аборту чи стерилізації відкриватимуть без заяви потерпілої чи потерпілого. Навіть якщо потерпіла людина забере заяву, справу однаково не закриють.

Нові положення також прописали в угоді про примирення: воно буде можливе лише за ініціативи постраждалої людини. Зараз це положення діє лише щодо справ про домашнє насильство.

Совсун зауважила, що часто люди, які зазнали насильства, не хочуть звертатися до поліції через страх, сором чи суспільний тиск. «Якщо не йдеться про ceкcyaльне насилля з боку групи осіб, що є тяжким злочином, справу просто не відкриють», – сказала вона.

Депутатка також наголосила, що на жінок і дівчат часто тиснуть чи намагаються підкупити, щоб ті не подавали заяви проти кривдників або забирали їх. «Ми маємо змінити законодавство таким способом, щоб це стало неможливим. Щоб людина, яка пережила насилля, перестала бути вразливою», – підсумувала Совсун.

Нагадаємо: на Закарпатті троє підлітків уникли покарання за зґвалтування 14-річної дівчини. Їм присудили дворічний умовний термін, хоча спочатку хотіли дати п’ять років за ґратами. Батьків хлопців зобов’язали виплатити потерпілій дівчині по 60 тисяч гривень компенсації за моральну шкоду.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.