Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Вагітні люди». Британським медикам радять використовувати гендерно нейтральну мову

Таке рішення вже розкритикували й назвали мізогінією

Наглядова рада Національної служби охорони здоров’я Великої Британії (NHS) радить медичним працівникам у країні використовувати гендерно нейтральну мову щодо пацієнтів. Про це пише The Telegraph.

Такі рекомендації NHS отримала від Національного інституту охорони здоров’я й досконалості (NICE). У лютому 2023 року ті випустили посібник із порадами щодо того, як зробити спілкування з пацієнтами більш інклюзивним.

Наприклад, медикам радять формулювати речення в гендерно нейтральній формі, казати не «попередьте чоловіків», а «попередьте людей, які лікуються від раку простати, про ймовірний вплив лікування на їхню сечовидільну функцію». Також варто говорити, наприклад, «симптоми нижніх сечових шляхів у чоловіків, трансгендерних і небінарних людей із простатою» або «вагітні люди» чи «вагітні жінки й люди».

Нововведення викликали негативну реакцію з боку Клінічної консультативної групи з питань статі й гендеру (CAN-SG) – групи лікарів і медсестер, які захищають концепцію біологічної статі.

«Ми стурбовані тим, що NICE використовує формулювання, як-от «вагітні люди», що відокремлює вагітність і пологи від жінок. Це мізогінія, і це підриває життєво важливі стосунки між матерями й новонародженими дітьми, які NHS має підтримувати», – заявили там.

У NICE зазначили, що вони прагнуть зробити власні рекомендації «безпечними, зрозумілими й інклюзивними для всіх наших різних аудиторій». «Посібник чітко дає зрозуміти, що ми використовуємо чоловічий / жіночий рід, коли важливо враховувати статеву специфіку», – додали там.

На початку березня цього року близько 1200 лікарів, медсестер й інших медичних працівників Національної служби охорони здоров’я Великої Британії поскаржилися керівникам і головним медсестрам на «дискримінаційний» крок щодо переходу на гендерно нейтральну мову, нібито вона «ображає жінок».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.