Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ США призупинили дозвіл на препарат для переривання вагітності. Що відбувається

У країні триває розгляд справи про повну заборону препарату

Федеральний окружний суддя Метью Качмарик у місті Амарілло, штату Техас, призупинив дозвіл на міфепристон – препарат, який використовують для медикаментозного аборту. Про це пише Reuters.

Рішення Качмарика є попередньою судовою забороною, яка не дозволяє продаж міфепристону, поки триває розгляд справи про повну заборону препарату на території США. Рішення набуде чинності за сім днів, щоб була можливість його оскаржити.

Міністерство юстиції США підтвердило, що оскаржить рішення суду.

Водночас федеральний суд у штаті Вашингтон видав попередню постанову, згідно з якою доступ до міфепристону повинен зберігатися в 17 штатах. Очікується, що справу можуть передати на розгляд до Верховного Суду США. Більшість суддів там дотримуються консервативних поглядів.

У листопаді 2022 року низка груп, які виступають проти абортів, подали позов проти Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA). У позові стверджується, що FDA «використали неналежний процес», коли у 2000 році схвалили міфепристон як препарат для переривання вагітності. Групи заявили, що FDA не врахувало належним чином небезпеку від використання міфепристону.

Медичні експерти стверджують, що міфепристон є цілком безпечним для переривання вагітності. Із цим самим ствердженням виступив президент США Джо Байден, який також заявив, що суд не може змінювати рішення експертного агентства, яке схвалює ліки.

«Якщо це рішення залишиться в силі, то практично не буде жодного рецепта, схваленого FDA, який був би захищений від подібних політичних й ідеологічних атак», – сказав Байден.

За даними Інституту Гутмахера, більш ніж половина всіх абортів у США робляться медикаментозним способом. Губернатор штату Вашингтон оголосив, що влада підготувала трирічний запас міфепристону в разі, якщо він стане недоступним по всій країні.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.