Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниІранських жінок не пускатимуть в метро без хіджаба

Поступок не буде

Іранське державне телебачення повідомило, що в метро Тегерана створять спеціальні групи стеження. Їхні представники не дозволятимуть жінкам без хіджаба користуватися транспортом. Про це пише The Guardian.

Також у метро Тегерана запустять систему нагадувань про обов’язковість хіджаба для жінок усередині. Якщо жінка порушить це правило, влада може притягнути її до суду й накласти штраф у розмірі 1 мільйона томанів (близько 24 доларів). Те ж стосується й автомобілів, у яких жінки їдуть без хіджаба: за подвійне правопорушення авто можуть конфіскувати на 20 діб.

Заборона набуває чинності наступної суботи й спрямована на «запобігання опору закону про носіння хіджаба», ідеться в заяві поліції. Там додають, що такий опір «заплямував духовний імідж країни й поширив небезпеку».

Опозиція нинішнього уряду відзначила деякий контраст у нещодавніх діях влади: уряд ідентифікуватиме жінок, які не носять хіджаб, за допомогою відеокамер, однак виявився нездатним ідентифікувати таким способом тих, хто труїть дівчат Ірану.

Багато іранських жінок не дотримуються правил носіння хіджаба на знак участі в протестах «Жінки, життя, свобода», які тривають із вересня. Однак міністерство внутрішніх справ заявило, що в цьому питанні не буде поступок, оскільки хіджаб це «одна з цивілізаційних основ іранської нації» й «один із практичних принципів Ісламської Республіки». Верховний лідер Ірану Аятолла Алі Хаменеї пов’язує відмову носити хіджаб із впливом ворогів й іноземних шпигунів.

Відповідно до іранського ісламського закону шаріату, запровадженого після революції 1979 року, жінки зобов’язані прикривати волосся й носити довгий вільний одяг, щоб приховати свою фігуру. Порушницям загрожує публічна догана, штраф або арешт.

Фото: Wikimedia

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.