Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУряд Шотландії судитиметься з урядом Британії через блокування закону про гендерні реформи

З детальною заявою виступлять після великодніх свят

Уряд Шотландії оскаржить рішення уряду Великої Британії заблокувати шотландський закон про гендерні реформи. Про це пише BBC.

Міністерка соціальної справедливості Шотландії Ширлі-Енн Сомервіль заявила, що законопроєкт про гендерну реформу ухвалила «переважна більшість шотландського парламенту за підтримки членів усіх партій». Вона наголосила, що блокування цього законопроєкту є «безпрецедентним викликом здатності шотландського парламенту ухвалювати закони щодо чітко делегованих питань».

Очікується, що після великодніх свят міністерка виступить у парламенті Шотландії з більш докладною заявою про судове оскарження.

Водночас прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак сказав, що рішення заблокувати законопроєкт ґрунтувалося на «дуже ретельних і зважених порадах».

У грудні 2022 року уряд Шотландії ухвалив законопроєкт про спрощення процесу зміни юридично визнаної статі. Згідно з ним, подавати заявку на отримання свідотства про визнання статі (GRC) дозволять з 16 років. Для цього не потрібно буде отримувати діагноз «гендерна дисфорія».

Однак у британському уряді повідомили, що законопроєкт може перетинатися із законом про рівність у Великій Британії й мати наслідки для загальнобританських документів: люди, які змінюють юридичне визнання статі в Шотландії, матимуть іншу юридичну стать, коли перебуватимуть на решті території Великої Британії.

Також там занепокоєні тим, що законопроєкт вплине на безпеку жінок, зокрема це стосується захисту приміщень, передбачених лише для жінок. Тому уряд Великої Британії вперше в історії скористався можливістю заблокувати законопроєкт парламенту Шотландії.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.