Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниООН закликає Талібан зняти обмеження на основні права жінок в Афганістані

Таліби також повинні забезпечити жінкам рівну участь у житті країни

Рада Безпеки ООН одноголосно схвалила резолюцію, яка закликає Талібан скасувати обмеження основних прав афганських жінок. Про це повідомляє AP.

Згідно з резолюцією, таліби повинні якнайшвидше відновити доступ афганським жінкам до освіти, працевлаштування, свободи пересування, а також забезпечити рівну участь у суспільному житті країни. У документі також засуджується рішення Талібану заборонити жінкам співпрацювати з ООН – його назвали «безпрецедентним в історії ООН».

«Сьогодні Рада Безпеки надіслала чітке пояснення, одностайне послання Талібану й усьому світу: ми не будемо підтримувати репресії Талібану щодо жінок і дівчат», – сказав заступник посла США Роберт Вуд.

Міністерство закордонних справ Афганістану відреагувало на те, що Рада Безпеки ООН засудила їхнє рішення обмежити доступ афганських жінок до роботи в організації. Таліби назвали це «внутрішньою соціальною справою», яка не має впливу на інші держави.

«Ми залишаємося відданими забезпеченню всіх прав афганських жінок, підкреслюючи водночас, що різноманітність необхідно поважати й не політизувати», – ідеться в заяві міністерства.

Таліби, прийшовши до влади в Афганістані у 2021 році, почали обмежувати права афганських жінок. Вони заборонили їм навчатися, подорожувати без супровідника, частково – працювати.

Наприкінці грудня 2022 року таліби заборонили національним і міжнародним групам допомоги працевлаштовувати афганських жінок, а 4 квітня вони поширили цю заборону на афганських жінок, які працюють в ООН.

Фото: Facebook/Missabaya

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.