Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниОкупаційний суд змінив вирок ув’язненій журналістці Ірині Данилович

Торік її засудили до семи років позбавлення волі

Окупаційний Верховний суд Криму на один місяць скоротив термін покарання українській журналістці й активістці Ірині Данилович. Раніше її засудили до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні й виготовленні вибухових речовин. Про це повідомляє «Кримський процес».

Перед розглядом апеляційної скарги по суті адвокатка звернула увагу колегії суду на те, що підсудна не закінчила ознайомлення з аудіопротоколами судових засідань у суді першої інстанції – це суттєво порушує право на захист. Адвокатка надала низку доказів, які вказують на те, що Данилович не могла це зробити за станом здоров'я: у СІЗО їй не надавали медичної допомоги. Проте колегія окупаційного Верховного суду Криму порушень у цій ситуації не побачила.

Вирок набув чинності сьогодні, 29 червня. Ірину Данилович мають найближчим часом етапувати за межі Криму. Як зазначає видання, під час розгляду питання про етапування стан здоров’я журналістки, ймовірно, не братимуть до уваги.

Що відомо про справу

Російські окупанти затримали Ірину Данилович 29 квітня 2022 року на території тимчасово окупованого Криму й утримували без надання правової чи медичної допомоги. Через те журналістка захворіла на отит і тепер потребує лікування.

28 грудня 2022 року окупаційний «суд» Феодосії засудив Данилович до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні й виготовленні вибухових речовин. Данилович своєї провини не визнала.

21 березня журналістка оголосила сухе голодування до «початку лікування або біологічної смерті». Це був знак протесту проти того, що в Сімферопольському СІЗО їй не надають медичної допомоги. Данилович припинила голодування 5 квітня, проте належної медичної допомоги їй так і не надали.

Звернення щодо незаконного утримання Ірини Данилович узяв на розгляд Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ).

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.