Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Польщі лікар заявив у поліцію на жінку, яка звернулася до нього по допомогу після аборту

Інцидент викликав осуд у суспільства й серед політиків

У Кракові лікар заявив у поліцію на пацієнтку, яка звернулася до нього по допомогу після самостійно проведеного аборту. З 2021 року в Польщі діє майже повна заборона на аборти. Про це пише NFP.

Інцидент трапився у квітні. Жінка, яка назвалася Йоанною, вжила пігулки для переривання вагітності, які замовила в інтернеті. Згодом їй стало погано, тож вона зателефонувала своєму лікарю й зізналася, що зробила аборт.

Лікар викликав «швидку» для Йоанни, однак разом із нею приїхала поліція. Під час огляду в лікарні жінку супроводжували правоохоронниці. За її словами, вони просили її роздягатися перед ними.

«Я роздягнулася. Я не зняла труси, тому що все ще стікала кров’ю, і це було для мене надто принизливо», – сказала Йоанна. Вона стверджує, що поліцейські казали їй присідати й кашляти, а також конфіскували її телефон і ноутбук.

Один із лікарів, який був на зміні того дня, повідомив, що через присутність поліції було складно надати допомогу Йоанні. Також, за його словами, правоохоронці «не змогли пояснити, чому затримали пацієнтку».

Реакція поліції

Краківська поліція заявила, що втрутился через підозру, що Йоанні допомогли зробити аборт, а це в країні є злочином. Також розслідується спроба доведення до самогубства або підбурювання до самогубства.

«Розмова із жінкою показала, що вона роками проходила психіатричне лікування, мала суїцидальні думки в той день і за деякий час до цього вживала ліки, щоб викликати викидень. Вона повідомила, що замовила ліки через інтернет, але відмовилася розкрити деталі покупки», – заявили в поліції.

Поліція також спочатку стверджувала, що від Йоанни пахло алкоголем, але за кілька годин перепублікувала заяву без цих і багатьох інших подробиць, пише NFP. В оновленій заяві поліцейські повідомили, що їх викликав психіатр щодо «можливої спроби самогубства його пацієнтки й уживання нею речовин невідомого походження».

Міністерство охорони здоровʼя також повідомило новинному сайту Wirtualna Polska, що правоохоронці прибули на виклик «не через аборт, а через загрозу життю пацієнтки».

Реакція суспільства

Випадок із Йоанною викликав осуд серед політиків польської центристської й лівої опозиції, які вже давно звинувачують консервативну партію «Право і справедливість» (PiS) у «драконівському» застосуванні законів про аборти.

Політичне угруповання «Ліві» подало клопотання про відставку глави національної поліції Ярослава Шимчика.

Дональд Туск, лідер найбільшої опозиційної партії «Громадянська платформа» (PO), також засудив інцидент, назвавши його «атакою державних служб» і похваливши Йоанну за те, що вона «мала мужність висловитися». Він закликав людей приєднатися до маршу протесту, який відбудеться 1 жовтня.

Відповідь Йоанни

Йоанна розповіла, що насправді мріє мати дитину, однак була змушена зробити аборт, коли дізналася, що вагітність може загрожувати її життю і здоров’ю. Адвокатка Йоанни, Каміла Ференц, повідомила виданню Gazeta Wyborcza, що вони подали скаргу на поліцейських й отримали підтвердження від суду, що дії правоохоронців були незаконними. Зараз Ференц готується подати позов про компенсацію.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.