Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЗ початку року полтавська поліція зареєструвала понад 700 викликів щодо домашнього насильства

Однак не всі з них дійсно стосуються домашнього насильства

За 12-годинну зміну патрульна поліція в Полтаві отримує близько ста викликів, із них від п’яти до десяти стосуються домашнього насильства. З початку 2023 року поліція міста зареєструвала всього 708 таких викликів.

Проте отримане повідомлення про домашнє насильство не завжди підтверджується під час виїзду екіпажу. Про це в ефірі «Українського радіо «Полтава» розповіла начальниця відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в Полтавській області Марина Зінюха.

За її словами, приблизно третя частина із зареєстрованих 708 викликів є дійсно домашнім насильством.

«Часто людина здійснює виклик у стані алкогольного сп’яніння. Тому заявник не завжди правильно кваліфікує те, що відбувається в нього вдома. Приблизно 60–70% усіх викликів здійснені людьми в стані алкогольного сп’яніння. Дуже часто буває так, що патрульні приїжджають, а заявник чи заявниця говорять: «Ой, ви просто злякайте, просто приструніть, скажіть, щоб у майбутньому він цього більше не робив», – розповіла Зінюха.

Статистика отриманих повідомлень про сімейне насильство свідчить, що по допомогу звертаються переважно жінки. Зінюха зазначила, що статистика звернень не завжди відповідає статистиці порушень.

«У нас десь 10% кривдниць-жінок і 90% кривдників-чоловіків. Кривдниці-жінки – це здебільшого економічне насильство. Наприклад, онучка забирає в бабусі її пенсійну картку й позбавляє елементарних засобів для існування. Мені здається, що цей відсоток (гендерний) реально десь 50/50. Але не всі чоловіки звертаються на лінію 102. Можливо, вважають, що це нижче рівня їхньої гідності», – сказала очільниця.

Як реагує поліція на домашнє насильство

Марина Зінюха розповіла, що патрульні мають законні можливості впливу відразу на місці події. Вони можуть виписати терміновий заборонний припис строком до 10 днів, яких є три варіанти: заборона наближатися до особи, заборона перебувати в одному місці й заборона перебувати в приміщенні, де проживає потерпіла особа.

«Навіть якщо житлове приміщення належить кривднику, патрульні уповноважені кривдника з цього приміщення забрати навіть із застосуванням засобів примусу», – зауважила Зінюха.

Якщо виклик від потерпілої особи зареєстрований за номером 102, то це вже можна вважати заявою про правопорушення, говорить Зінюха. Тому навіть у випадках, коли потерпілі просять обмежитися словесними попередженнями, патрульні мають свій алгоритм дії.

«Дуже часто буває так, що ми приїжджаємо, потерпіла говорить: «Ні, усе нормально, усе добре», – але ми бачимо, що там має місце домашнє насильство, то виписуємо протокол, виписуємо тимчасовий заборонний припис. В окремих випадках можемо провести профілактичну бесіду, але це буває дуже рідко», – сказала Зінюха.

Раніше ми писали про жінок, які вийшли з кола домашнього насильства під час війни.

Фото: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.