Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЖурналістка Маргарита Захарчук, яку звільнили з Deutsche Welle, звинуватила компанію в маніпуляції

Вона стверджує, що компанія маніпулює, коли пояснює обставини її звільнення

Українська журналістка Маргарита Захарчук, яку 1 квітня цього року звільнили з посади координаторки проєктів DW Akademie, заявила в коментарі «Детектору медіа», що німецька медіакомпанія маніпулює, коли пояснює причини й обставини її звільнення.

Очільниця пресслужби DW Карла Хагеманн пояснила, що Захарчук звільнили, бо вона мала контракт на співпрацю в проєкті, термін виробництва якого сплив 31 березня цього року. Хагеманн зазначила, що Deutsche Welle як працедавець повністю виконала всі свої зобов’язання, передбачені українським трудовим законодавством, починаючи від старту проєкту й до його кінця.

Хагеманн стверджує, що Маргарита Захарчук отримала належну компенсацію. Також DW запропонувала журналістці допомогу в пошуку нових можливостей для працевлаштування, від чого, за словами Хагеманн, Захарчук відмовилася.

«З того часу, як вона виїхала з України, DW була із нею на зв’язку й прозоро надавала всю інформацію», – написала Хагеманн.

Водночас Маргарита Захарчук стверджує, що вела JTA – один із грантових проєктів DW Akademie. За словами журналістки, він розпочався у 2020 році й триватиме до 2026-го. Для фінансування проєкту передбачено два гранти: перший надавався від початку й закінчився у 2022 році, а другий розпочався в поточному році й триватиме до 2026 року.

«Попередні роки в трудових договорах зі мною були вказані різні строкові проєкти. Але щоразу договір було поновлено. Тобто нічого не змінилося, крім того, що цього разу я вийшла у відпустку з огляду на пологи й догляд за дитиною, що накладає додаткові зобов’язання на роботодавця. У будь-якому разі проєкти DW Akademie продовжуються. Про свою вагітність я повідомила завчасно. І це задача роботодавця – організувати робочі процеси так, щоб зберегти з мною робоче місце», – сказала Захарчук.

Журналістка зауважила, що згідно з українським законодавством для жінок, які мають дітей, а також для вагітних жінок передбачені пільги, коли йдеться про трудові відносини.

«У DW було три місяці на моє працевлаштування. Виплату заробітної плати за ці три місяці я отримала тільки після того, як їм було надіслане досудове попередження. А щодо працевлаштування вони написали, що їм непотрібні додаткові штатні одиниці й запропонували передати мої дані в службу зайнятості. Іншими словами, вони хотіли б перекласти свої обов’язки з працевлаштування на державу Україна, прекрасно розуміючи, що жінці з немовлям буде вкрай складно знайти роботу в країні, у якій йде війна», – зазначила журналістка.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.