Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниОчільниця музею Голодомору Леся Гасиджак готує позов до суду через цькування за вагу

У соцмережах заявили, що вона не може очолювати музей через «невідповідну зовнішність»

Виконувачка обов’язків генеральної директорки Національного музею Голодомору-геноциду Леся Гасиджак подає до суду через образу честі й гідності.

Офіційну заяву Гасиджак ще готує разом із правниками. Про це вона повідомила в ефірі «Радіо Свобода» (проєкт «Свобода.Ранок»).

«Я спокійно до цього хейту поставилася. Це дуже смішна історія й сумна, з іншого боку. Я принципово буду подавати до суду, бо розумію, що такі історії трапляються щодня. Хейту піддається дуже багато жінок в Україні. І не лише через зовнішність. А просто через те, що вони є жінками на керівних посадах. Я вважаю, що це має бути повчальний кейс. Щоб він ніколи більше не повторився», – заявила Гасиджак.

Очільниця музею також додала, що потрібно докласти більше зусиль, щоб суспільство припинило сприймати інакшість як щось погане.

«Дуже багато зусиль фахівці різних рівнів докладають до того, щоб суспільство наше трохи змінилося. Щоб ми перестали інакшість сприймати як щось погане, неправильне й незручне. Виявляється, роботи попереду ще дуже багато. У нас іде війна. З війни повертаються захисниці й захисники без рук, без ніг. Потім ці люди будуть зазнавати хейту? Тому що вони некрасиві?» – сказала Гасиджак.

Цькування за зовнішність

Напередодні Лесю Гасиджак почали цькувати в соцмережах за її вагу. Одним із тих, хто розпочав цькування, був український юрист Клим Братківський.

На своїй сторінці у Facebook він написав, що «музей Голодомору-геноциду має очолити військовий, який пройшов російський полон і знає реально, що таке голод, тому він може зрозуміти всю суть музею про Голодомор». На думку Братківського, Леся Гасиджак не може очолювати музей Голодомору, бо має «невідповідну зовнішність».

Дехто підтримав слова Братківського, однак багато людей засудили його коментарі щодо ваги Лесі Гасиджак і стали на захист очільниці музею.

Засудив цькування в бік Гасиджак також Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець. Він наголосив, що ніхто не має права ставитися до когось з презирством чи недовірою через такі поверхневі риси як зовнішність.

«Ганебно і недопустимо, щоб будь-яка особа стала об’єктом цькування або ворожого ставлення через свою зовнішність чи будь-які інші особисті характеристики», – написав Лубінець.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.