Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниМиколу Хавронюка вимагають усунути від розроблення нового кримінального кодексу – з’явилася петиція

Він виступає проти скасування умовного покарання для сексуальних злочинців

На сайті Кабінету Міністрів України з’явилася петиція з вимогою усунути українського правознавця-кримінолога, доктора юридичних наук Миколу Хавронюка від розроблення нового Кримінального кодексу України.

Петицію ще 29 травня зареєструвала Маргарита Вакал. Вона звернула увагу на те, що Хавронюк виступає проти скасування умовного покарання для засуджених за сексуальні злочини. У коментарі для BBC News Україна Хавронюк сказав, що влада вже заборонила звільняти під умовне покарання чинних військовослужбовців і громадян, обвинувачених у корупційних злочинах. На його думку, додавати до цього переліку сексуальних злочинців «недоцільно».

«Це занадто жорстко… Ба більше, цього не можна робити в сексуальних злочинах, тому що вони дуже всі різні. Одна справа, коли є проникнення в тіло, інша, коли немає. Навіть коли є проникнення, присутні багато аспектів: інтенсивність, груповий спосіб дій чи одна особа, навіть має враховуватися певна провокативна поведінка потерпілої, яка спочатку каже, що ніби хоче (статевих стосунків – ред.), а потім передумала», – сказав Хавронюк.

Він додав, що «всяке ж в житті буває», а тому «мають бути широкі межі для вибору покарання, щоб суддя міг ними користуватися». 

Також Хавронюк підтримав рішення судді призначити випробувальний термін трьом підліткам із Закарпаття, які зґвалтували 14-річну дівчинку. На його думку, присудити підліткам тюремний строк за злочин – це «непропорційне й неадекватне» покарання. Натомість він пропонує збільшити строк випробувального терміну.

Пізніше, пояснюючи свою позицію, Хавронюк наголосив, що проєкт нового Кримінального кодексу передбачає посилення покарання за зґвалтування й сексуальне насильство, особливо щодо неповнолітніх.

Суд зможе також встановлювати низку обмежень щодо осіб, засуджених за такі злочини. Наприклад, направляти на примусову психіатричну допомогу, забороняти наближатися на певну відстань до потерпілих чи свідків, спілкуватися з ними, а також може змусити видалити певні компʼютерні дані про фігурантів злочину.

Авторка петиції закликала призначити розробницю, яка очолить роботу над новим ККУ й не допустить використання шкідливих тез, упереджень і плекання культури насильства. Її позицію підтримав ресурс «Гендер в деталях», де також наголосили, що новий кримінальний кодекс мають розробляти фахівці й фахівчині, які «будуть прагнути захищати наших громадян/-ок від насильства, а не шукати шляхи полегшення долі злочинців».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.