Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Франції школярок у мусульманських сукнях не пустили на заняття

Майже 300 дівчат прийшли до шкіл у заборонених абаях

У перший день нового навчального року французькі школи не пустили на заняття дівчат, які прийшли до навчального закладу в абаях – довгих традиційних арабських жіночих сукнях із рукавами. Про це пише The Guardian.

Міністр освіти Габріель Аттал сказав, що з майже 300 дівчат, які прийшли в абаях, більшість погодилися переодягтися, але 67 відмовилися – і їх відправили додому. За його словами, батьки учениць, які не потрапили на заняття, отримали листа. У ньому йшлося, що секуляризм (напрям, який стверджує необхідність відділення релігії від світського життя) це «не обмеження, а свобода».

Міністр додав, що якби дівчата знову прийшли до школи в абаях, то був би «новий діалог».

Заборона носити абаю в школах 4 вересня набула чинності в державних школах Франції. Загалом у країни ще з 2004 року діє закон, який забороняє вдягати до школи одяг чи символи, що вказують на релігійну приналежність учня чи учениці. Сюди відносять хрести, єврейські кіпи, мусульманські хустки й віднедавна абаї.

«Коли ви заходите в клас, ви не повинні бути спроможні визначити релігію учнів, просто глянувши на них», – заявив Габріель Атталь.

Заборону носити абаю в школах схвалюють представники правих політичних сил. Водночас критики стверджують, що цей крок – образа громадянських свобод.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.