Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниКримську татарку Леніє Умерову залишили в російському СІЗО до січня 2024 року

Це вже третє продовження запобіжного заходу для неї

Лефортовський суд москви на закритому засіданні ще на три місяці продовжив утримання під вартою кримської татарки Леніє Умерової – до 4 січня 2024 року. Це вже третє продовження запобіжного заходу для неї. Про це повідомила «Суспільному Крим» адвокатка Умерової Ольга Дінзе.

«Леніє фізично почувається добре, психічний стан стабільний. У СІЗО Леніє багато читає, займається йогою, тобто проводить час із користю. Живе в надії на обмін», – розповіла Дінзе.

Брат дівчини Азіз Умеров розповів, що справа Леніє засекречена, тому сторона обвинувачення не надає жодних процесуальних документів для ознайомлення. З адвокатки взяли розписку про нерозголошення, тож родичі не можуть отримати інформацію про Леніє.

Також Азіз Умеров повідомив, що сестра просила не писати їй листи кримськотатарською.

«З Криму вона просила не писати кримськотатарською мовою, оскільки це є підставою для додаткових перевірок, і вона переживає, що це може якось ускладнити їй життя, а також може бути небезпечно для людей, які їй пишуть такі листи», – пояснив Азіз Умеров.

Згідно з останніми листами від Леніє, вона почувається добре й намагається «триматися», розповів її брат.

«Я навіть не уявляю, що відчуває людина після 10 місяців увʼязнення в одиночній камері, але моя сестра показує великий приклад мужності, стійкості й героїзму», – Умеров.

Що відомо про затримання Леніє Умерової

У грудні 2022 року Леніє Умерову затримали під час перетину російсько-грузинського кордону нібито за порушення правил режимної зони. Тоді Умерова їхала до тимчасово окупованого Криму, щоби провідати свого онкохворого батька.

До 16 березня Леніє перебувала в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян біля Владикавказа. У ніч проти 16 березня її випустили з Центру утримання, але біля воріт її схопили четверо чоловіків і відвезли до незнайомого району Владикавказа. Опісля Леніє Умерову майже одразу затримали. Дівчину продовжували утримувати під приводом різних адміністративних арештів.

На початку травня Леніє Умерову перевезли до СІЗО «Лефортово» в москві й звинуватили в шпигунстві.

Нещодавно Леніє написала листа, у якому розповіла про свій поточний стан і затримання.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.