Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниКолишні лідерки ООН заявили, що організація тримає права жінок «у заручниках»

Права жінок страждають від загальної напруженості у світі й організації зокрема

Адвокаційна група GWL Voices заявила, що ООН тримає права жінок «у заручниках» і повинна вживати заходів, щоб забезпечити гендерну рівність в організації. Про це пише The Guardian.

Група закликає ООН обрати жінку на посаду генсека на майбутніх виборах, які відбудуться у 2026 році. Із моменту заснування організації жінки досі не обіймали посади генерального секретаря ООН.

Звіт GWL Voices про жіноче лідерство також показує, що з 1945 року:

  • жінки очолювали 33 найважливіші інституції лише 12% часу;
  • лише третину основних багатосторонніх організацій очолює жінка;
  • 13 організацій, включно з чотирма найбільшими банками розвитку, ніколи не очолювали жінки;
  • лише 24% постійних представників в ООН – жінки;

GWL Voices закликали терміново впровадити правило, згідно з яким що два роки генеральним секретарем ООН має бути жінка. Цей крок підтримали президенти Словенії, Ботсвани й Іспанії. У GWL Voices стверджують, що відсутність гендерної рівності в ООН має негативний вплив на прогрес для жінок і дівчат у всьому світі.

«Цей перехід до дуже чіткого багатополярного світу, війна в Україні й субрегіональна напруженість створили напружену атмосферу в ООН. Відчувається брак довіри між сторонами, між Північчю і Півднем, Сходом і Заходом. На жаль, жінки й дівчата стали заручницями цієї загальної напруженості», – заявила членкиня GWL Voices Марія Фернанда Еспіноза.

Вона додала, що жінки на посадах генерального секретаря й президента Генеральної Асамблеї могли б допомогти змінити ситуацію на краще.

Адвокаційну групу GWL Voices створили болгарська політикиня й колишня директорка ЮНЕСКО Ірина Бокова, експрем’єрка Нової Зеландії Гелен Кларк і Сусана Малькорра.

Малькорра, Кларк і Бокова претендували на посаду генсека ООН у 2016 році. У той час від держав вимагали обрати на цю посаду саме жінку. Однак посаду обійняв Антоніу Гуттеріш, який лишається генсеком ООН і зараз.

Раніше в ООН заявили, що суспільство «підводить» жінок і дівчат і «значно відстає» від графіка виконання гендерних завдань, визначених у 17 «Цілях сталого розвитку», які країни-члени ООН затвердили у 2015 році.

Фото: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.