Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Ірані поліція моралі побила 16-річну дівчину. Вона перебуває в комі – правозахисники

Дівчину, імовірно, побили за недотримання правил щодо носіння хіджаба

В Ірані 16-річна дівчина, на ім’я Арміта Ґараванд, перебуває в комі після фізичного нападу. Правозахисна група Hengaw стверджує, що дівчину побили представники поліції моралі за недотримання правил щодо носіння хіджаба.

За даними Hengaw, напад стався 1 жовтня, на одній зі станцій метро в Тегерані. На відеозаписі зі станції, який шириться в соцмережах, видно, як нібито Арміту Ґараванд непритомну виносять з вагона й кладуть на платформу. Іранські ЗМІ стверджують, що дівчина знепритомніла після падіння кров’яного тиску і вдарилася об стіну вагона. 

Офіційне урядове інформаційне агентство Fars опублікувало інтерв’ю з батьками дівчини, у якому ті стверджують, що на Ґараванд не нападали. Проте користувачі соцмереж підозрюють, що батьків дівчини примусили це сказати, оскільки іранський уряд і раніше поширював примусові інтерв’ю.

У Hengaw повідомили, що в лікарні, де лежить Ґараванд, перебувають силовики. Навідувати постраждалу дівчину заборонили, навіть її родині. 

Інциденти з поліцією моралі

У вересні 2022 року в Ірані розпочалися протести після смерті 22-річної Махси Аміні. Вона перебувала в Тегерані зі своєю сім’єю 13 вересня, коли її заарештувала поліція моралі за нібито порушення закону країни про носіння хіджаба. Її обіцяли випустити з поліцейської дільниці після «сеансу перевиховання».

Свідки стверджують, що Аміні сильно побили, внаслідок чого вона померла. Іранська влада запевняла, що смерть настала внаслідок серцевого нападу, проте батьки дівчини заперечували, що та мала якісь проблеми із серцем.

Смерть Махси Аміні спонукала жінок в Ірані виходити на протести за свої права. Вони відмовлялися носити хіджаби й обрізали волосся. У відповідь іранський уряд посилював покарання за відмову носити хіджаб.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.