Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Польщі уточнили закон про аборти після протестів через смерть вагітної жінки

Пацієнтка померла, бо лікарі зволікали з перериванням вагітності

Міністерство охорони здоров’я Польщі опублікувало інструкції для лікарів з уточненням, за яких обставин проведення аборту вважається законним. Напередодні країною пройшли масові протести через смерть вагітної жінки, яка зверталася до лікарів через вади плоду. Про це пише DW.

У заяві міністерства підтвердили, що переривання вагітності є законним, якщо життю чи здоров’ю матері загрожує небезпека. Там додали: «Слід підкреслити, що лікарі не повинні боятися ухвалювати очевидні рішення на основі свого досвіду та наявних медичних знань».

Жінка померла на 22 тижні вагітності після звернень до лікарів. Попри загрозу для неї та плоду, вони нібито зволікали робити аборт, незважаючи на те, що у вагітної було недостатньо навколоплідних вод. Як заявила адвокат її сім’ї, в лікарні «лікарі чекали смерті плода». У результаті пацієнтка померла від септичного шоку. Це перша смерть, яка сталася внаслідок закону про аборти.

Лікарів, які спостерігали загиблу, тимчасово відсторонили від роботи. Наразі правоохоронці проводять розслідування її смерті.

Конституційний Суд Польщі постановив, що аборти у випадках вад плода є неконституційними та що переривання вагітності дозволено лише у випадках зґвалтування, інцесту або загрози здоров’ю матері, що становить лише приблизно 2% від загальної кількості. Закон набув чинності в січні 2021 року.

Фото: Jakub Orzechowski / Agencja Wyborcza.pl

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.