Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПсихологіяПитання психологу: Як навчитися відпочивати й не дорікати собі за це

Питання психологу: Як навчитися відпочивати й не дорікати собі за це — Психологія на Wonderzine

Уміти відпочивати – це навичка, якої необхідно навчатися

Сучасний ритм життя часто не дає можливості людині зробити паузу та перепочити. Численні дослідження показують, що питання відпочинку й почуття провини через нього є великою проблемою сьогодні. Опитування 2019 року американського сервісу Alamo Rent a Car показало, що 61% працівників змушують себе працювати під час відпусток. 53% опитаних відчувають провину через те, що знайшли час для відпустки, тимчасом як їхні колеги мають продовжувати виконувати свої робочі обов’язки.

Ми поспілкувалися з психологинею Ульяною Михайлюк, щоб зрозуміти, як навчитися відпочивати й не дорікати собі за лінь.

Текст: Дарія Сердюк

Ульяна Михайлюк

психологиня


Чому ми забороняємо собі відпочивати й робити паузи?

Причин може бути багато. На практиці найчастіше це пов’язано з вихованням. Історично в культурі можуть закріплюватись ідеї необхідності постійно працювати, установки типу «хто не працює, той не їсть», які передаються від покоління до покоління.

Також часто батьки намагаються нагрузити дитину роботою чи будь-якою зайнятістю максимально, транслюючи, що бездіяльність – це лінь. У результаті в дорослої людини формується злісний внутрішній критик, який і не дає їй «права на відпочинок», і навичка відпочивати просто відсутня. Тоді щораз, коли намагаєтеся відпочити, у вас може ввімкнутися безліч негативних переживань. Найчастіше це страх, сором і провина.

До чого така ситуація може призвести?

Звісно, рано чи пізно кожен відчуває негативні наслідки невміння робити паузи. Найчастіше – це стан вигоряння. Дуже чутливим є тіло, може проявлятися психосоматика, з’являються депресивні стани, у складних випадках можливі навіть клінічні депресії.

Який стосунок має лінь до невміння відпочивати?

Лінь – це соціальне поняття. Його вигадали люди, щоб дорікати іншим. Психологія дивиться на лінь практично та із зрозумінням. Якщо вона виникає, це означає, що психіка й організм намагаються про щось нам сказати. Варто пам’ятати, лінь не характеристика людини, а цілий клубок емоцій. Лінь може сигналізувати про втому й необхідність відпочити або бути ознакою того, що ви займаєтеся не своєю діяльністю, утілюєте не свої бажання. З цим потрібно розбиратися та в будь-якому разі не ігнорувати.

Як ефективно простежити за своїм відчуттям утоми та ліні?

Якщо людина роками ігнорувала свою потребу у відпочинку, то її чекає серйозна робота над собою. Уміти відпочивати – це навичка, якої необхідно навчатися. Навчатися слухати своє тіло. Воно насправді дуже розумне. Варто прислухатися до своїх відчуттів, концентруватися на різних частинах тіла й відслідковувати кожну його реакцію.

Для деяких це може бути дуже непростим завданням. Але вміння слухати тіло дуже корисне. Можна розпочати з простого: щоранку перед дзеркалом запитувати себе «що я відчуваю?», «чого хоче моє тіло?», «чого я потребую зараз найбільше?» З часом ви все краще будете розуміти свої потреби й ефективніше відслідковувати відчуття втоми, ліні та багато інших.

Корисні практики, які допоможуть не дорікати собі за лінь і відпочинок

Найперше – це працювати з внутрішнім критиком. Він сам собою важлива частина особистості. Проте, коли його голос занадто голосний і вимогливий, то шкоди більше, ніж користі. Якщо відчуваєте, що самостійно не справляєтеся, краще звернутися до психотерапевта.

Гарною практикою роботи з внутрішнім критиком є пошук підтримувального голосу. Його можна знайти, наприклад, серед друзів. Наділіть їх правом «давати вам дозвіл на відпочинок» щоразу, коли ви втомлені. Відчуйте, що вас ніхто не насварить за це, а навпаки, зрозуміє й підтримає.

Якщо ви складаєте план на день, то обов’язковим пунктом у ньому має бути відпочинок. Найкраще два-три пункти, з чітко прописаним часом. Наприклад, «15:00–15:30 – відпочинок». Спершу може бути непросто, виникатиме багато зайвих думок і ви можете протестувати. Проте з часом відпочинок стане вашою щоденною звичкою.

Також напишіть свій власний «Список наповнення й розслаблення». Приділіть цьому достатньо часу. Ваша задача – виписати мінімум 50 речей, які приносять вам задоволення, розслабляють і дозволяють відпочити. Це можуть бути пункти від простого «полежати», до читання, перегляду серіалу, пекарства, прогулянки в парку, пробіжки чи медитації. Такий список допоможе швидко знайти, чим можна зайнятися на заміну роботі. Іноді здається, що нічого, окрім неї, і не існує. «Список наповнення й розслаблення» нагадає вам, що це не так.

Фото: Smallable (1, 2), Rawpixel, Icons8

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.