Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СтильВиклик нормам. Спідниці на чоловічому Тижні моди 2023, в історії й на вулицях

Виклик нормам. Спідниці на чоловічому Тижні моди 2023, в історії й на вулицях — Стиль на Wonderzine

Від міні до максі

Образи Роберта Паттінсона завжди дивують своєю різноманітністю. Від адідасівських спортивок до дизайнерських костюмів яскравих кольорів – його стиль, здається, змінюється щомісяця.

На шоу Dior у рамках чоловічого Тижня моди 2023 в Парижі актор з’явився в спідниці, і цей образ одразу став надпопулярним в інтернеті. Паттінсон поєднав твідову синю спідницю з хутряною коричневою курткою, чорними чоботями й високими гольфами. Цей образ став символом нової маскулінності, яку не визначає одна коротенька спідниця.

Текст: Анастасія Микитенко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Чоловічий Тиждень моди 2023

На чоловічому Тижні моди 2023 спідниці були представлені в колекціях багатьох брендів. Бренд Kenzo експериментував з мініспідницями поверх широких штанів, а Givenchy пропонували нашарування штанів і декількох спідниць з різних матеріалів: джинсу, сітки, шкіри тощо. Бренд шотландського дизайнера Чарльза Джефрі Loverboy дебютував у Мілані різномаїттям поєднань: міні, коротші за жакети, міді з розсипом зірок, помаранчево-фіолетові спідниці з корсетом і пальто таких же кольорів, асиметричні максі в клітинку тощо.

Менш екстравагантні образи зі спідницями також представили бренди: Dior, Family First, Etro, Comme des Garçons Homme Plus, Loewe, JW Anderson тощо. Мода стає більш гендерно нейтральною: деякі дизайнери випускають моделей обох статей в ідентичних образах, і вони мають однаково гармонійний вигляд і в чоловічих, і в жіночих колекціях.

Чоловічі спідниці в історії

Статус спідниці як частини виключно жіночого гардероба почав формуватися в 14–15 столітті, але повністю закріпився лише в 19. У Давній Греції, Римі, Єгипті всі носили туніки, у спідницях навіть ішли до бою. Штани почали виробляти здебільшого тому, що в них було зручніше їздити на конях – на війні і в побуті – а цим займалися переважно чоловіки. Потім почали носити вузькі штани під тунікою. Остання ставала все коротше й коротше, проте ще довго вважалося непристойним виходити без неї.

Ще певний час дітей будь-якої статі одягали в спідниці й сукні, а штани видавали хлопцям, тільки коли вони дорослішали. У деяких народах чоловіча спідниця або туніка досі залишалася нормою в будь-якому віці. Насамперед ідеться про Азію й країни Африки, а також шотландський кілт.

Після індустріальної революції остаточно закріпилася норма для чоловічого й жіночого одягу. Якщо жінки відвоювали собі право одягати штани всередині 20 століття, то для чоловіків спідниці досі залишаються табу, хоча суспільство вже давно не ділиться на тих, кому потрібно їздити на конях, а кому – ні. Хіпі й певні рок-зірки, як-от Девід Бові й Курт Кобейн, кидали виклик нормам, проте це було більше як мрія про утопічне суспільство, а не створення тренду.

Чоловіча спідниця зараз

Чоловіча мода досить обмежена, адже спочатку оцінюється, чи вона достатньо «мужня», а вже потім визначається її актуальність. Тож «не мужніми» вважаються спідниці, короткі шорти, яскраві кольори, принти, надто завужені штани й навіть деякі тканини, як-от, наприклад, шовк або сітка. Навіть думати забагато про одяг – це «не по-чоловічому». Тож образи жінок на подіумах і червоних доріжках стають приводом для самовираження й предметом довгих обговорень, чоловіки ж потерпають від шквалу критики, бо «знову приходять в тому ж самому». Вони здебільшого з’являються в офіційних костюмах – штани, сорочка та жакет. Цікавим елементом може бути якийсь аксесуар або ж яскрава тканина. Усе інше не мужнє, жіноче, а отже, слабке.

Відколи ми частіше ставимо під сумнів гендерні стереотипи, уваги набув гендерно нейтральний підхід до одягу. Спочатку спідниці почали носити чоловіки з ЛГБТК+ спільноти, але зараз до тренду долучаються й інші. У спідницях публічно з’являлися такі зірки: Роберт Паттінсон, Бред Пітт, Девід Харбор, Піт Девідсон, Він Дізель тощо.

Образи чоловіків у спідницях також мають велику популярність у TikTok. Хештег #boysinskirts має понад 276 мільйонів переглядів, де чоловіки діляться своїми історіями носіння спідниць і радять, з чим їх поєднувати. Спідниці також можна часто побачити в чоловічих образах вуличного стилю в Японії, а також серед корейських айдолів.

Проте це все про закриті контексти й окремих людей. Джей МакКолі Боустед, викладач культурних й історичних досліджень Лондонського університету мистецтв, зазначає, що зірки, ймовірно, обирають спідниці для своїх образів, щоби привернути увагу. Водночас це не означає, що це не впливає на нормалізацію спідниць для чоловіків: «Наявність речей на подіумі чи в журналах, які здаються дуже авангардними … не означає, що ці репрезентації є безглуздими, тому що вони, однак, представляють форму опору або символічне заперечення домінування гендерних стереотипів».

На нас чекає ще довгий шлях до прийняття чоловіків у спідницях, оскільки на черзі досі нафарбовані нігті, яскраві кольори й прийняття того, що чоловіки взагалі можуть перейматися своїм зовнішнім виглядом.

Раніше ми розповідали про чоловіків, які носять спідниці в Україні.

Фото: Instagram/Asherbrunings, Stephane Cardinale - Corbis/Getty Images, Instagram/Futurist__

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.