Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СтильОсіння естетика Dark Academia: що носити, читати та дивитися

Осіння естетика Dark Academia: що носити, читати та дивитися — Стиль на Wonderzine

Усе про містичну TikTok-субкультуру

Соціальні мережі, як-от Tumblr, Pinterest, TikTok та Instagram, стали платформою для сучасних субкультур – естетик, де прихильники cottagecore мріють про сільські пейзажі, witchcore фани розкладають карти таро та сушать трави, а plant moms розповідають усе про те, як доглядати за рослинами. Ми вирішили розповісти більше про найбільш осінню естетику Dark Academia, адже вона похмура, стильна й навчальна.

@yearofamillionreads

Що таке Dark Academia

Dark Academia (темна академія) – це естетика, яка концентрується на навчанні, ностальгії за минулим і містиці. Прихильники естетики часто романтизують навчання, сприймаючи його цікавим та захопливим. Вони люблять атмосферу бібліотек, університетів і музеїв. Найбільше їх цікавлять гуманітарні науки: давньогрецька та латина, філософія, історія та література.

Фанати субкультури наче намагаються повернутися в часі, до культури Західної Європи 19 – середини 20 століття, класичної літератури, музики та стилю одягу, рукописних листів, читання поезії при світлі свічок. Вони віддаляються від технологій і не слідкують за сучасними відкриттями.

«Темна» сторона академії виявляється в потягу до готичної архітектури, містики та трагічних обставин. Естетиці характерні похмурі кольорові гами, напівосвітлені кампуси, секретні товариства та відчуженість.

Уперше згадки про Dark Academia можна знайти на Tumblr у 2014 році. Користувачі створювали мудборди, обговорювали літературу та публікували цитати класичних авторів: Рембо, Діккенса, Персі та Мері Шеллі, Уайльда й інших.

@darkacademiaestheticx

Нового піку популярності естетика набула в TikTok у 2020-му як відповідь на закриття шкіл та ізоляцію. Тепер користувачі розповідають, як одягатися в стилі естетики, створюють атмосферні відео про Оксбрідж і літературних героїв, грають на інструментах та рекомендують книжки.

@weights_n_freedom

THIS SONG MAKES ME WANT TO GO BACK TO SCOTLAND SO BAD #scotland#edinburgh#darkacademia

♬ Kingdom Dance - From "Tangled"/Score - Alan Menken

Стиль

Як і будь-яка субкультура соціальних мереж, Dark Academia має сильну візуальну складову, яка диктує певний стиль в одязі. Це елегантна вінтажна класика, яка подекуди нагадує шкільну форму. Такий стиль ідеально вписується в естетику осені.

Прихильники академії найчастіше обирають природні, приглушені кольори. Переважно використовують темні палітри, багато чорного, темно-коричневого, темно-зеленого й бордового. Проте в образах також зустрічаються кремовий і бежевий.

@fatimareads_

Серед найпопулярніших верхів: гольфи, в’язані светри, сорочки, жилети, поло, кардигани та блейзери. Для низу найчастіше обирають спідниці в клітинку й прямі шерстяні спідниці, класичні та твідові штани. Взуття обирають на низьких підборах і в класичному стилі: лофери, оксфорди, броги. Особливо популярним брендом взуття є Dr.Martens. Аксесуари обирають мінімалістичні: тонкі каблучки та ланцюжки зі срібла або золота, окуляри, шовкові платки у волоссі, шкарпетки до колін, шкіряні ремені, вінтажні механічні годинники, шкіряні рюкзаки та сумки-листоноші.

Література

Література є невід’ємною частиною цієї субкультури. Окрім класичних книг, якими зачитуються прихильники академії, також дуже популярні твори, які мають атмосферу самої естетики. Герої таких книг є студентами закритих навчальних закладів, вони вивчають класичну філологію або інші гуманітарні науки та є частиною таємних спільнот або закритої групи друзів. Вони часто стають жертвою або винуватцями трагічних подій, як-от вбивство або самогубство. Ми відібрали деякі з таких книг.

Донна Тартт

«Таємна історія»

«Таємна історія», хоча і є здебільшого критикою елітарності й академічності, стала натхненням усієї естетики.

Роман Донни Тартт – це перевернутий детектив. На початку ми дізнаємося, що група студентів убила свого друга, Едмунда «Банні» Коркорана, а потім оповідач, один із них, розкриває події, що призвели до вбивства. Роман досліджує обставини та тривалі наслідки смерті Банні на академічно та соціально ізольовану групу студентів-класиків, частиною якої він був.

У романі є атмосфера осіннього коледжу у Вермонті, любов до Античної Греції, безсонні ночі над книжками й філософські розмови за келихом вина, трагедія, брудні секрети та самотність.

М.Л. Ріо

«Якби ми були злодіями» / If We Were Villains

Олівер Маркс щойно відбув десять років у в’язниці за вбивство, яке він, може, вчинив, а може, і ні. У день звільнення його зустрічає чоловік, який запроторив його за ґрати. Детектив Колборн іде на пенсію, але спершу він хоче дізнатися, що насправді сталося десять років тому.

Будучи одним із семи молодих акторів, які вивчають Шекспіра в елітному коледжі мистецтв, Олівер і його друзі грають однакові ролі на сцені та поза нею: герой, лиходій, тиран, спокусниця, інженю, двоє нещасливців. Але коли каст змінюється та другорядні герої затьмарюють головних зірок, гра переходить у життя, й одного з акторів знаходять мертвим. Решта стикається з найбільшим акторським викликом: переконати поліцію та себе, що вони не винні.

Алекс Майклідіс

«Діви»/The Maidens

Гарного й харизматичного професора грецької трагедії в Кембриджському університеті, Едварда Фоска обожнюють і співробітники, і студенти, особливо членкині таємного товариства студенток, відомого як «Діви».

Маріанна Андрос – блискуча, але проблемна групова психотерапевтка, яка зациклюється на «Дівах», коли одну членкиню знаходять вбитою. Маріанна, яка колись сама була студенткою університету, підозрює, що професор не такий ідеальний як видається, і переконується, що він винен у вбивств.

Коли знаходять інше тіло, одержимість Маріанни довести провину Фоски виходить з-під контролю, погрожуючи знищити її авторитет, а також стосунки з дорогими людьми. Проте Маріанна має намір зупинити вбивцю, навіть якщо це коштуватиме їй всього, навіть власного життя.

Інші популярні книги естетики:

  • «Дев’ятий дім», Лі Бардуго
  • «Сюжет» (The Plot),  Джин Кореліц
  • «Маленьке життя», Ганья Янаґігара

  • «Пісня Ахілла», Мадлен Міллер
  • «Зайчик» (Bunny), Мона Авад

Фільми

Класичні фільми естетики є досить схожі за сюжетним наповненням на літературу, проте важливу частину грає також картинка: стрічки повні тьмяних осінніх кольорів, ледь освітлених бібліотек та елегантного стилю темної академії. До знакових фільмів естетики належать:

Пітер Вір, 1989

«Спілка мертвих поетів» / Dead Poets society

Протягом кількох поколінь студенти академії Велтона готувалися жити відповідно до правил і традицій. Доки новий харизматичний професор Джон Кітінг не надихне їх думати вільно, жити повною мірою та Carpe Diem. Студенти рвуть книжки, дивляться на світ із висоти своїх парт і тікають посеред ночі читати вірші, але чи готове тогочасне суспільство до такої свободи?

Джон Крокідас, 2013

«Убий своїх коханих» / Kill your darlings

Для слухняного сина Аллена Гінзберга Колумбійський університет – це портал до мистецтва, знань, культури та свободи, яких йому не вистачає в рідному місті. У Колумбії Аллен знаходить виклик задушливим традиціям, які втілює Люсьєн Карр. Під час першої їхньої зустрічі він вигукує скандальний уривок з Генрі Міллера на столі бібліотеки. Через свою чарівність і шарм Люсьєн стає об’єктом захоплення сором’язливого Аллена, і незабаром він потрапляє в коло друзів Люсьєна: Джека Керуака та Вільяма Берроуза. Це історія про поетів покоління бітників, непокору та нездорове кохання, що призвело до знакового вбивства 1944 року.

Хайфа Аль-Мансор, 2018

«Мері Шеллі та монстр Франкенштейна» / Mary Shelley

Мері – це 16-річна дівчина, яка захоплюється історіями про привидів. Вона прагне незвичайного життя в епоху, яка не винагороджує радикальну індивідуальність жінок і не приймає їхніх творів, особливо в такому чоловічому жанрі як жахи та фантастика. Мері знаходить своє звільнення в обличчі Персі Біші Шеллі, з яким вона тікає, щоб жити менш звичайним життям. Стрічка концентрує увагу на її романі з Персі, літературному колі того часу, темі жінки в чоловічому світі та насамперед на історії написання відомого роману Мері «Франкенштайн, або Сучасний Прометей».

Інші популярні фільми естетики:

  • «Усмішка Мона Лізи» / Mona Lisa Smile, Майк Ньюелл, 2003
  • «Пікнік біля Навислої скелі» / Picnic at Hanging Rock, Пітер Вір, 1999
  • «Клуб бунтарів» / The Riot Club, Лоне Шерфіґ, 2014

  • «Шкільні зв’язки» / School Ties, Роберт Мандель, 1992
  • «Мрійники» / The Dreamers, Бернардо Бертолуччі, 2003

Текст: Анастасія Микитенко

Обкладинка: @ladyofbookshire@fatimareads_

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.