Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ДоглядАлергія на сонце: що її спричиняє та як лікувати

Алергія на сонце: що її спричиняє та як лікувати — Догляд на Wonderzine

Пояснює лікарка

Алергія на сонце – збірне поняття, яке об'єднує різні форми чутливості до сонячних променів. Лише з одним з її різновидів, поліморфним світловим висипом, стикаються від 10 до 20% людей у світі. 

Запитуємо в лікарки, що спричиняє алергію та подібні до неї стани, і говоримо з героїнею, яка має підвищену чутливість до сонця.

Марія Ярошенко

дерматологиня-алерголог, засновниця «Медичного центру дерматології та алергології»


Що розуміють під алергією на сонце?

Алергія на сонце – це реакція шкіри у вигляді висипів і свербежу в разі потрапляння на неї сонячних променів. Люди звикли називати алергією всі висипи й почервоніння, викликані сонячними променями, але насправді підвищена чутливість до сонця об’єднує багато станів і захворювань. Вони мають різні механізми та дещо по-різному проявляються.

Найбільш поширена реакція на сонце – це поліморфний світловий висип; значно рідше виникає сонячна кропив’янка. В основі цих станів лежить порушення імунної функції реагування шкіри на сонячні промені, через що їх можна віднести до так званої «алергії на сонце».

Реакції на сонце можуть виникати і внаслідок нанесення місцевих засобів або вживання ліків. Частина з цих реакцій – фотоалергічні дерматити, які проявляються як висипи. Решта – фототоксичні реакції, тобто підвищення чутливості до сонця під дією лікарської чи іншої хімічної речовини. При цьому стані виникає почервоніння шкіри, у тяжких випадках – пухирі (прояви сонячних опіків), може з’являтися пігментація.

Які симптоми алергії на сонце? 

Сонячна алергія вражає відкриті до сонячних променів ділянки тіла: обличчя, бокові поверхні шиї, зону декольте, плечі, передпліччя, кисті, гомілки, ступні.

Поліморфний світловий висип виникає у вигляді червоних сверблячих пухирців, вузликів, які з’являються через декілька годин або днів після контакту із сонцем. Висип найчастіше розташовується на шкірі тулуба, значно рідше на обличчі, й може тривати декілька днів.

Сонячна кропив’янка проявляється сверблячими піхурами, які з’являються через 5–10 хвилин після потрапляння сонця на шкіру і зникають впродовж доби.

За алергію можна випадково прийняти сонячний опік. Але під час алергії спостерігається висип у вигляді дерматиту, який переважно свербить, а під час опіку – почервоніння, яке більше пече, ніж свербить.

Що викликає алергію на сонце?

Полімфорний світловий висип і сонячна кропив’янка не мають чітко визначеної причини. Вони можуть виникати у здорових людей.

Поліморфний світловий висип може бути обумовлений генетичною схильністю, тобто виникати тоді, коли хтось із родичів також мав алергію на сонце.

Інші різновиди сонячної алергії можуть з’являтися після нанесення на шкіру певних засобів, як-от:

  • антисептиків, включно з хлоргексидином;
  • сонцезахисних засобів, наприклад, тих, що мають у складі бензофенон чи оксібензон, цинамат, дібензоїлметан (англ.: benzophenones, oxybenzones, cinnamates, dibenzoylmethanes);
  • нестероїдних протизапальних засобів у вигляді гелей, кремів, мазей, які містять диклофенак та кетопрофен;
  • засобів із ароматизаторами: метилкумаріном, мускусною амброю, сандаловою олією (англ.: 6-methylcoumarin, musk ambrette, sandalwood oil).

Значно рідше алергію на сонце викликає приймання ліків всередину. Найчастіше це антибіотики групи хінолонів (фторхінолони), сульфаніламідні препарати, протигрибковий препарат грізеофульвін, нестероїдні протизапальні засоби (кетопрофен і піроксикам), антиаритмічний препарат хінідин і протималярійний препарат хінін.

Деякі дослідження свідчать, що люди, які схильні до інших видів алергії чи мають шкірні захворювання, як-от псоріаз і атопічний дерматит, мають більшу схильність і до алергії на сонце. Але в останньому випадку ми частіше спостерігаємо загострення висипу через безпосередній уплив активного сонця (травмувальний фактор), а не прояв алергії. 

Що може спричиняти загострення алергії?

Навесні ризик алергічної реакції значно вище, ніж улітку. Шкіра більш світла, не засмагла й може відреагувати на перший агресивний уплив сонця. Така сама ситуація трапляється, коли людина приїжджає у країну з високою сонячною активністю (наприклад, в Туреччину, Єгипет, Ізраїль тощо.)

Які звички допомагають у профілактиці алергії?

У профілактиці алергії дуже важливо дотримуватись правил захисту від сонця:

  • засмагати до 10 ранку і після 16 години вечора;
  • у часи активного впливу сонця носити одяг із довгими рукавами, штани, довгі сукні, капелюхи із широкими полями та кепки;
  • використовувати SPF-креми широкого спектра дії (проти UVB- та UVA-променів) з SPF-фактором 50.

Пам’ятайте, що один SPF-крем не захистить шкіру від сонячної алергії. Потрібно дотримуватись всіх правил одночасно.

У перші дні перебування на сонці чи під час подорожі в країни з більшою сонячною активністю потрібно дати шкірі звикнути до сонячних променів: максимально обмежити час перебування на сонці та вдягати закритий одяг.

Якщо людина приймає ліки, варто обговорити можливість перебування на сонці з лікарем, який їх призначив. 

Чи можна з алергією на сонце відвідувати солярій?

Ні, він протипоказаний. Ультрафіолетові промені під час засмаги в солярії доволі агресивно діють на шкіру і можуть спричинити виникнення і загострення алергії.

Як полегшити симптоми алергії?

При появі висипів потрібно одразу припинити контакт шкіри із сонячними променями. Якщо алергічну реакцію викликав місцевий засіб чи ліки, потрібно їх скасувати та проконсультуватись із лікарем.

Людям із незначною реакцією у вигляді дерматиту рекомендують наносити кортикостероїдний крем 1–2 рази на день впродовж 5–7 днів. Це допоможе зменшити запалення та свербіж.

Додатково можна прийняти антигістамінні таблетки, щоб зменшити свербіж, а у випадку сонячної кропив’янки ще й висип.

Чи може алергія пройти самостійно?

Згідно з деякими дослідженнями, сонячна алергія з роками може проявлятися легше та зникати.

За яких обставин варто звернутися до лікаря?

До лікаря необхідно звернутись, якщо:

  • після приймання протиалергічних таблеток і використання гормонального крему висип не став менший;
  • висип поширений чи повторно загострюється впродовж літнього сезону;
  • висип сильно свербить і заважає активності та сну.

Лікар допоможе визначити, чи це дійсно алергія, чи прояв інших видів чутливості до сонця. Підбере відповідне лікування, щоб зменшити симптоми алергії, чи призначить відповідне дообстеження й лікування у випадку неалергійних проявів.

Також варто звернутися до спеціаліста, якщо сонячна алергія спричинена місцевими засобами й людина не може виявити, що за речовина викликає цю реакцію. Лікар допоможе знайти алерген і дасть рекомендації щодо того, як уникнути таких реакцій у майбутньому.

Обов’язково проконсультуйтеся з вашим лікарем, якщо алергія з’явилася у випадку приймання ліків всередину. Деколи із суміжною консультацією лікаря-алерголога можна підібрати альтернативні препарати. 

Якщо не протидіяти алергії, висип може з’являтися в будь-який момент контакту шкіри із сонцем, що значно погіршує якість життя та відпочинку. 

Марина Ведерникова

PR-спеціалістка LVMH P&C Ukraine


Уперше я помітила реакцію на сонце на початку 2018 року, коли мені виповнилося 20 років. Під час поїздки в Дубай, де було дуже яскраве сонце, я побачила на плечах і шиї червоні плями, які зникали після контакту із сонячними променями.

Цього року перший епізод стався після обідньої перерви на літній терасі. Тоді стрімко потеплішало, і я одягла новий топ із відкритими плечима. Після тісного контакту із сонцем моє плече відразу стало червоним, але після повернення в офіс ситуація стабілізувалася. Якщо відпочиваю на пляжі, відразу червоніють шия та плечі.

Плями бувають різного розміру та спричиняють естетичний дискомфорт. Та оскільки я не хочу відмовлятися від прогулянок під сонцем, для зняття симптомів у відпустці вживаю антигістамінні препарати.

Я ретельно захищаю шкіру від сонця: завжди використовую санскрін і намагаюся частіше триматися в тіні. SPF 50 – це мастхев, а пляжні парасольки – мої найкращі друзі.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.