Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Є питанняАкція протесту. Що таке вільна менструація та чому вона набуває розголосу?

Gen Z кидає виклик стигмам

Акція протесту. Що таке вільна менструація та чому вона набуває розголосу? — Є питання на Wonderzine

Вільна менструація (англ. free bleeding) – це практика, коли людина відмовляється від будь-яких менструальних гігієнічних продуктів (тампони, прокладки або чаші). Деякі менструюють у білизну або на рушник, інші – намагаються частіше ходити в туалет і контролювати так свої виділення. 

Ця практика почала набирати обертів у TikTok ще з 2022 року, коли своїм досвідом вільної менструації поділилася користувачка з ніком sacralsecret. Пізніше це почала висвітлювати інфлюєнсерка Надя Окамото, яка у своєму блозі часто говорить про менструацію, її дестигматизацію та вільний доступ до гігієнічних продуктів для всіх. 

Розбираємося, як вільна менструація стала формою протесту, чому TikTok відмовляється від тампонів і прокладок і чи доступний такий тренд для всіх.

Текст: Анастасія Микитенко

Ілюстрації: Олеся Ковальчук

 

 

Вільна менструація як протест  

Уперше велике обговорення про вільну менструацію з’явилося у 2004 році на сайті All About My Vagina. Блогерка Sarah розповіла про те, як змінилося її ставлення до того, що іноді вона протікає: «Я не маю нічого проти того, щоб час від часу прополоскати трусики у ванній або ж заляпати кров’ю постільну білизну. Мені подобається не відчувати, що начебто це моя провина, коли менструальний продукт протікає… Я не лінива! Я не невідповідальна! Я просто думаю, що іноді це нормально, коли ти протікаєш». 

У 2012 році видання Vice опублікувало революційний на той час фотопроєкт There Will Be Blood, де вони показали жінок із помітними менструальними виділеннями. 

 

 

 

 

У 2014 році 4chan вирішив висміяти концепт вільної менструації. Вони запустили треди на сайті та в Twitter, де під прикриттям феміністок розповідали про те, що тампони – це елемент патріархальної системи, зокрема тому, що вони спонукають жінок ґвалтувати самих себе. Їхній пранк швидко розкрили, проте вільна менструація набула популярності серед ширшої аудиторії. 

Через рік Кіран Ганді пробігла півмарафон на підтримку жінок із раком грудей, вільно менструюючи. Вона вирішила, що бігти з прокладкою або тампоном буде незручно, а також бігунка хотіла показати, що не всі мають доступ до гігієнічних продуктів і що жінки регулярно ховають свій біль та удають, наче його немає. 

  

 

 

 

 

 

 

Тобто раніше вільна менструація була цілим рухом, що боровся проти стигматизації місячних. Активістки намагалися нагадати, що цей процес у тілі існує і що його не варто соромитися. З того часу тренд на вільну менструацію набув багато різноманітних значень. 

 

 

 

Податок на менструацію

Деякі люди відмовляються від засобів менструальної гігієни в солідарності з тими, хто не має змоги купити їх. На відміну від туалетного паперу або серветок, прокладки та тампони можна рідко зустріти в громадських місцях і вбиральнях. У багатьох країнах їх не вважають предметом першої необхідності, а тому до ціни додають великий податок як на предмет розкоші, що робить менструальну гігієну ще менш доступною. 

Через це є термін менструальна бідність (period poverty – англ.). Це про ситуації, коли люди не можуть дозволити собі предмети гігієни, а тому вимушені на час менструації пропускати школу, роботу або інші активності поза домом. Це має вплив не тільки на фізичне, а на психічне здоров’я жінок, бо вони можуть почуватися засмученими та присоромленими. 

Відтак активісти й активістки вимагають не просто скасування податку на засоби менструальної гігієни, а повністю безплатного доступу до них. У 2022 році Шотландія стала першою країною, де можна буде безплатно отримати тампони й прокладки.

 

 

 

 

Засоби гігієни й екологія

Іноді молоде покоління ігнорує прокладки та тампони через те, що одноразові засоби гігієни суттєво забруднюють навколишнє середовище. Лише у Великій Британії за рік викидають 28,114 тонни засобів менструальної гігієни, більшість із яких – прокладки, які на 90% складаються з пластику. 

Відтак вони або обирають вільну менструацію та, відповідно, прання рушників та одягу, або ж переходять на багаторазові засоби гігієни – менструальні чаші, багаторазові прокладки з тканини та менструальну білизну. 

Зменшення болю

Тіктокерки та блогерки часто помічають, що коли вони перестають використовувати менструальні чаші або тампони, то в них менше болить живіт. Редакторка Палома Девін зокрема наголошує на тому, що це дуже допомагає для людей з ендометріозом. 

Деякі користувачки діляться тим, що вони не практикують вільну менструацію постійно, проте їм дуже допомагає зняти біль те, що вони певний час сидять у туалеті. Хоча це й не дуже корисно для анального каналу, проте іноді біль стає настільки нестерпним, що люди готові ризикувати.  

Наразі немає наукових підтверджень тому, що вільна менструація справді впливає на біль – таких досліджень просто не проводили. 

 

 


 

 

Чи справді вільна менструація доступна всім?

Якщо раніше вільну менструацію використовували як протест на великих заходах або щоб поділитися своїм досвідом у блозі, зараз люди можуть робити це в приватному житті заради зменшення болю або щоб спробувати щось нове. 

Жінки діляться порадами про те, що поза домом завжди варто використовувати рушник, менструальну та змінну білизну. Проте здебільшого користувачки обирають залишатися вдома. 

Деякі коментатори обурилися, адже така практика доступна не для всіх – мало хто має змогу випадати на декілька днів на місяць із робочого процесу. Також не завжди люди мають змогу змінювати білизну й одяг багато разів на день. 

Та в TikTok і не вимагають такої практики від усіх. Докторка Еймі Кармайкл зазначає, що вільна менструація не шкодить здоров’ю й що вона залежить винятково від особистих вподобань людини, і ми маємо поважати її право вибору стосовно менструальної гігієни. 

 

 

 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.