Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЗа 2022 рік в Україні зафіксували 22 випадки злочинів ненависті через гомофобію чи трансфобію

Кількість нападів на ЛГБТ+ центри / заходи або активістів минулого року знизилася

За 2022 рік правозахисна організація Freedom House задокументувала 39 випадків дій на ґрунті гомофобії або трансфобії та мову ворожнечі з боку приватних осіб або груп. Із них 22 них є злочинами ненависті, а 17 – інцидентами ненависті. У трьох випадках зафіксовано прояви мови ворожнечі. Про це йдеться в річному звіті організації.

Загалом у 2022 році значно знизилася кількість нападів на ЛГБТ+ центри / заходи або активістів з боку ультраправих угруповань, зазначається у звіті. Це відбулося через відсутність публічних ЛГБТ+ заходів і перемикання уваги опонентів до військових справ.

Однак зовсім без інцидентів не обійшлося, зауважують у Freedom House. Одним із таких є напад Олену Шевченко, керівницю громадської ЛГБТ+ організації «Інсайт» й очільницю громадської ініціативи «Марш жінок». Її облили невідомою речовиною, через що вона отримала хімічний опік обличчя й очей.

Ще один випадок – напад біля клубу Versace, що стався в червні минулого року. Олекса, чий хлопець загинув на фронті на Харківщині, давав інтерв’ю іноземним журналістам, коли до них підійшла група молодиків і, намагаючись завадити розмові, влаштувала бійку.

Загалом у 2022 році зафіксували 105 випадків дій на ґрунті гомофобії / трансфобії, дискримінації й інших порушень прав людини.

«Уже кілька років поспіль ми спостерігаємо тенденцію до зниження кількості зафіксованих кейсів. Слід зазначити, що з 2021 року через брак ресурсів монітори припинили документування незначних інцидентів, у яких були відмічені лише словесні образи й погрози у взаємостосунках», – наголошується у звіті.

Крім цього, через війну значно знизилася кількість злочинів ненависті так званого «змішаного типу» – злочинів, коли особу для пограбування чи вимагання обирають саме через її сексуальну орієнтацію. У Freedom House зауважують, що причиною цьому може бути зниження активності користувачів інтернет-ресурсів для гей-знайомств, якими зазвичай послуговувалися злодії.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.