Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниМальта дозволила аборти в разі загрози життю матері

Раніше аборти в країні були повністю заборонені

Парламент Мальти одноголосно схвалив пом'якшення законодавства про аборти. Про це пише AP.

Закон дозволяє жінці зробити аборт, якщо існує безпосередня загроза її життю. Процедуру мають погодити щонайменше три фахівці. Також лікар може перервати вагітність без подальших консультацій лише в разі, якщо життю матері загрожує «безпосередня небезпека» просто зараз.

Раніше зміни до закону передбачали, що аборт дозволять робити, коли під загрозою знаходиться не лише життя, а й здоров’я жінки. Проте незадовго до ухвалення уряд країни вирішив відмовитися від останнього пункту. Початковий законопроєкт викликав протести, противники абортів стверджували, що визначення того, що є ризиком для здоровʼя, у законопроєкті було «занадто широким».

Громадські організації Мальти, що підтримують пом’якшення законодавства про аборти, розкритикували рішення парламенту й попередили, що навіть якщо життя жінки буде в небезпеці, «існує велика ймовірність, що лікарі звертатимуться за дозволом через страх перед судовим переслідуванням».

Мальта – єдина країна в Європейському Союзі, яка досі мала повну заборону на аборти. Переривання вагітності карається позбавленням волі на строк до трьох років, а допомога у проведенні аборту – до чотирьох років.

Останній відомий випадок увʼязнення датується 1980 роком. На початку червня цього року жінці висунули звинувачення за самостійне проведення медикаментозного аборту, однак її не увʼязнили.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.