Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДві іранські журналістки отримали тюремний термін за висвітлення протестів

Кожній дали по чотири роки й три місяці ув’язнення

Тегеранський революційний суд виніс вирок журналісткам Саїде Шафіє й Насім Султан Бейгі, які висвітлювали протести в країні. Про це повідомляє Human Rights Activists News Agency (HRANA).

Кожна отримала по три роки й сім місяців ув'язнення за «збори й змову проти національної безпеки» й по вісім місяців за «пропаганду проти режиму». Крім того, їм загрожує дворічна заборона на вступ до громадських і політичних груп, а також заборона на виїзд із країни.

З іншої журналістки, Мернуш Ханзакі, суд зняв усі звинувачення.

HRANA зазначають, що під час засідання суддя обговорював публікації обвинувачених журналісток у соцмережах, що не було пов’язано зі справою. Також він розкритикував їхню позицію щодо носіння хіджаба.

«Human Rights Watch глибоко занепокоєні з приводу звинувачень, висунутих проти цих журналісток, за висловлення їхніх поглядів і за їхню професійну діяльність», – ідеться в повідомленні.

Ув’язнення журналісток в Ірані

У 2022 році влада країни затримала журналісток Елае Мохаммаді й Нілуфар Хамеді, які одними з перших написали про смерть Махси Аміні. Їх заарештували невдовзі після загибелі дівчини й початку масових протестів, які охопили країну у вересні 2022 року.

Журналісток звинувачують у державній зраді й роботі на спецслужби США. У спільній заяві спецслужб Ірану, яку оприлюднили торік у жовтні, Мохаммаді й Хамеді називають «агентками ЦРУ». Згідно з іранськими законами, їм може загрожувати страта.

Обох журналісток, імовірно, утримують в іранській в’язниці Евін, їх судять окремо. У травні 2023 року вони отримали Всесвітню премію ЮНЕСКО за свободу преси імені Гільєрмо Кано. 

Окрім них, переможницею стала Нарґес Мохаммаді – правозахисниця, журналістка й одна з найвідоміших іранських активісток. Вона відбуває 16-річний термін увʼязнення у вʼязниці Евін і продовжує публікувати репортажі звідти. Мохаммаді брала інтервʼю в інших увʼязнених жінок, які ввійшли до її книги «Білі тортури».

Також Нарґес Мохаммаді отримала премію PEN/Barbey Freedom to Write 2023. Її вручають письменникам, яких увʼязнили за їхню діяльність.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.