Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниТривога, ізоляція, суїцидальні думки: психічне здоровʼя жінок в Афганістані погіршується

Унаслідок обмежень, які запровадив Талібан

Після приходу Талібану до влади в Афганістані у 2021 році психічне здоров’я жінок у країні погіршилося. Про це йдеться в спільному звіті «ООН Жінки», Міжнародної організації з міграції і Місії ООН в Афганістані, пише Associated Press.

В опитуванні взяли участь 592 жінки з 22 провінцій Афганістану. Майже 70% опитаних повідомили, що з квітня по червень у них значно посилилося відчуття тривоги, ізоляції й депресії. На початку року про такий стан зазначали 57% респонденток.

Серед інших проблем жінок в Афганістані – безсоння, втрата надії й мотивації, страх, агресія, а також суїцидальні думки. Відомо, що після приходу талібів рівень самогубств серед жінок в Афганістані почав різко зростати.

Згідно зі звітом 81% жінок із квітня по червень 2023 року взагалі не взаємодіяли з місцевою владою Талібану щодо важливих для них питань.

Проти міжнародного визнання уряду Талібану виступили 46% опитаних, а 50% вважають, що визнати талібів можна лише за умови, якщо ті поліпшать становище жінок в Афганістані, відновлять право на освіту, дозволять працювати й створять інклюзивний уряд. Деякі жінки непокояться, що визнання Талібану лише посилить їхню жорстку політику щодо жінок.

Афганські жінки закликали міжнародне співтовариство продовжувати політичні й економічні санкції проти Талібану, а також посилити взаємодію з Талібаном у питаннях гендерної рівності й прав жінок, зокрема залучити громадських і релігійних лідерів до інформаційно-просвітницької роботи.

Жінки заявили, що вони хочуть підтримки ініціатив, які надають консультаційні й психологічні послуги, а також доступу до міжнародних стипендій і безпечної міграції, щоб можна було виїхати навчатися й працювати в інші країни.

Прийшовши у 2021 році до влади в Афганістані, таліби запровадили низку обмежень для жінок. Їм заборонили долучатися до більшості сфер суспільного життя, обмежили право на освіту, заборонили працювати в місцевих і неурядових організаціях.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.