Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяПідміна статті й порушення прав. Усе, що відомо про зґвалтування 14-річної дівчини на Закарпатті

Справа набула розголосу й викликала реакцію влади

16 березня стало відомо, що троє підлітків із Закарпаття уникли покарання за групове зґвалтування 14-річної дівчини. Замість п’яти років позбавлення волі їм присудили дворічний випробувальний термін і зобов’язали виплатити по 60 тисяч гривень компенсації, а також покрити процесуальні витрати в розмірі понад 25 тисяч для кожного.

Ми зібрали інформацію про цю справу: про перекваліфікування справи, реакцію суспільства й порушення прав потерпілої дівчини під час судового процесу.

Перекваліфікування справи

Уже під час судового розгляду прокуратура перекваліфікувала справу про зґвалтування 14-річної дівчини на Закарпатті зі «Зґвалтування» на «Сексуальне насильство».

У заяві Воловецького районного суду Закарпатської області зазначили, що на розгляд суду кримінальне провадження надійшло з кваліфікацією дій обвинувачених за ч. 3 ст. 152 Кримінального кодексу України особи (зґвалтування).

«Під час судового розгляду через недоведеність у діях неповнолітніх обвинувачених складу інкримінованого їм злочину, передбаченого ч.3 ст.152 КК України (зґвалтування), Закарпатська обласна прокуратура змінила обвинувачення на ч.3 ст.153 КК України (сексуальне насильство)», – зазначили в суді.

Речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк каже, що дівчина підтвердила факт зґвалтування на допиті, однак не під час судового процесу. Експертиза, за словами Хижняк, також «не підтвердила зґвалтування». «Натомість факт сексуального насильства, не пов’язаного з проникненням у тіло особи, таки мав місце», – повідомила вона.

Оновлена стаття обвинувачення передбачає позбавлення волі на термін від п’яти до семи років. Однак вона також дає підстави звільнити від покарання, встановивши випробувальний термін, якщо йдеться про неповнолітніх.

Також у суді зауважили, що саме таку міру покарання запропонувала сторона обвинувачення й підтримала потерпіла в присутності адвоката. Крім того, суд стверджує, що всі процесуальні дії супроводжувались присутністю психолога, адвоката потерпілої, а також в окремих випадках представника служби у справах дітей.

Водночас відомо, що під час судового процесу потерпіла не мала адвоката, а її інтереси в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради. Ця ж установа дала хлопцям, обвинуваченим у сексуальному насильстві, позитивні характеристики. Двоє з них виявилися синами секретаря сільради.

Реакція громадськості та влади

На випадок відреагували в соцмережах, зокрема, телеведуча й громадська діячка Маша Єфросініна й головна редакторка ресурсу «Гендер в деталях» Тамара Злобіна. Українська депутатка Інна Совсун разом із колегами подала законопроєкт №9093, що вносить зміни до Кримінального процесуального кодексу в частині про укладення угоди про примирення та кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що взяв під особистий контроль справу про зґвалтування на Закарпатті. Омбудсмен пообіцяв проаналізувати дії судді, прокуратури, а також місцевої служби захисту дітей, працівник якої представляв інтереси дівчини в суді.

Лубінець додав, що має сумніви щодо професійності дій обласного керівництва, «адже подія трапилася ще влітку 2021 року, а втім, суд виніс вирок у справі лише зараз».

Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита повідомив, що на Закарпатті працює робоча група, яка вивчає справу про зґвалтування 14-річної дівчини. Також він доручив зробити так, щоб дівчина і її ґвалтівники не відвідували школу одночасно, незалежно від кінцевого рішення суду. Крім того, родині постраждалої запропонують інші навчальні заклади області для продовження навчання.

В Офісі Генерального прокурора повідомили, що прокуратура готує оскарження судового вироку щодо сексуального насильства стосовно неповнолітньої.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.