Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КрасаЧекліст. 9 б’юті-звичок, від яких можна відмовитися заради екології

Чекліст. 9 б’юті-звичок, від яких можна відмовитися заради екології — Краса на Wonderzine

Імпульсивні купівлі та зайве паковання

Якщо ви любите патчі та використовуєте ватні диски, знайте: ми з вами в одному таборі й не плануємо нікого шеймити. Та якщо ви потроху заглядаєте на «зелений» бік (наприклад, берете каву у свою чашку), то чому б не прокачати й косметичку.

Пропонуємо почати з малого: відмовитися від двох-трьох звичок із цього списку та знайти альтернативу, яка буде дружня до природи та комфортна для вас. 

Ви купуєте багато продуктів у малому об’ємі

Тримати у ванній кілька різних шампунів – корисна звичка, яку схвалюють навіть трихологи. Мати кілька кремів для обличчя – теж нормально: удень і ввечері, узимку та влітку у шкіри можуть різні потреби. Однак що більше продуктів ми купуємо, то більше паковання залишаємо після себе – і з цим треба якось ладнати. 

Улюблені засоби, які ви купуєте з року в рік, можна брати відразу в найбільшому об’ємі. Нехай це буде 400 мл пляшка з лосьйоном для тіла чи 5-літрова каністра з гелем для душу для всієї родини. Відірвати від серця більшу суму, ніж зазвичай, може бути непросто, але зрештою одна велика банка обійдеться дешевше, ніж дві маленькі.

Якщо хочете заощадити місце на поличці, обирайте продукти 2-в-1 (наприклад, маску-кондиціонер) і концентровані засоби в невеликих флаконах. У концентрованих гелях і шампунях менше води, але вистачає їх на стільки ж використань, скільки ж засобів у більшому пакованні.

Надавайте перевагу продуктам, до яких можна придбати рефіл – той самий засіб, але у простішому й легшому пакованні. У магазинах можна знайти «запаски» до рідкого мила, шампуню та засобів для вмивання. Змінні блоки випускають і деякі парфумерні бренди.

Ви не використовуєте засіб до кінця

Деколи здається, що виробники косметики навмисно створюють паковання, з якого важко дістати рештки продукту. Адже що раніше ви закінчите перший флакон, те швидше прийдете за другим.

Пропонуємо кинути виклик цій системі й використовувати креми та маски до останньої краплі. Щоби дістати рештки крему чи пасти з тюбика, розріжте його ножицями або скористайтеся спеціальним видавлювачем.

Флакон із кришкою чи помпою можна спробувати потримати в гарячій воді: тоді крем або лосьйон легше відстане від його стінок. Тут важливо не перестаратися: пляшку треба дістати з води за одну-дві хвилини, інакше є ризик порушити стабільність формули й зіпсувати засіб.

Ви погоджуєтеся на паковання, від якого можна відмовитися

Паковання й контейнери становлять близько 30% усіх твердих відходів. Частина цієї тари не піддається переробленню чи повторному використанню й опиняється на звалищах. Діяти радикально й відмовлятися від косметики ми не агітуємо, але пропонуємо мінімізувати відходи тоді, коли це можливо. Як мінімум – не брати пакет на касі, як максимум – обирати zero-waste паковання.

У магазинах на кшталт Ozero та «Ньюнорм» засоби гігієни й доглядові продукти продають в екологічному (або повністю безвідходному) пакованні – без поліетиленової плівки, ламінованого картону й інших похідних пластику. Косметику без зайвого паковання пропонують і Lush: тверді шампуні та кондиціонери можна купити без коробочки, а зберігати в багаторазовому контейнері.

Ви робите незаплановані покупки

84% покупців хоча би раз робили імпульсивні покупки – і ми чудово розуміємо чому. Ігнорувати дрібниці, які магазини свідомо розміщують біля каси, справді складно: тканинні маски та вологі серветки раптово здаються предметами першої необхідності. До неосмисленого шопінгу спонукає й реклама в Інтернеті. 57% міленіалів стверджують, що можуть незаплановано купувати товари, які бачили в соцмережах.

Щоб утриматися від зайвих б’юті-купівель, радимо відписатися від e-mail розсилок про знижки та складати список покупок перед кожним візитом до магазину. А ще не скролити Instagram хоча би перед сном, щоби не було спокуси замовити зайвого.  

Ви любите одноразові маски та патчі

Світові видання – від Vogue до The New York Times – давно пишуть про шкоду одноразових масок. Індивідуальне паковання із пластику й алюмінію, захисний шар із пластикової плівки, синтетична основа – цей продукт складно зробити екологічним.

На противагу звичайним маскам приходять біорозкладні, однак і з ними не все так просто. Основа маски може бути виготовлена з органічної бавовни, бамбуку чи біоцелюлози, але водночас просякнута сироваткою з інгредієнтами, які не дадуть їй нормально розкластися. Найбільш надійною альтернативою листовим маскам залишаються класичні кремові й гелеві. В ідеалі – у тарі, яка підлягає повторному використанню чи переробленню.

Патчі під очі краще купувати не в окремих конвертах, а у великих банках. Самі наліпки від цього не стануть більш eco-friendly, але відходів буде дещо менше. Ще один компромісний варіант – патчі, які можна використовувати до трьох разів, або багаторазові силіконові наліпки без розчину, які застосовують для догляду за шиєю й декольте.

Ви використовуєте багато ватних дисків і паличок

Бавовна, з якої виробляють ватні диски, це відновлювальний ресурс. Але через застосування пестицидів і використання великих об’ємів води вирощування бавовни не можна назвати екологічним. До того ж вироби з бавовни, які проходять хімічну обробку (наприклад, відбілювання й пом'якшення), під час розкладання можуть забруднювати ґрунт.

Знайти альтернативу ватним дискам не так важко, як здається. Можна купувати диски з органічної бавовни (щоправда, такі коштують дорожче) або перейти на багаторазові засоби. Основу муслінових серветок і багаторазових дисків теж становить бавовна, але ці аксесуари можна прати й використовувати повторно. До речі, деколи легко обійтись і без дисків: тонік можна перелити до пляшечки зі спреєм і розпиляти прямо на обличчя, а міцелярну воду замінити гідрофільним бальзамом для зняття макіяжу.

Відмовитися від ватних паличок дещо складніше, але тут на допомогу приходять екологічні альтернативи. До багаторазової палички з гумоподібним наконечником доведеться трохи призвичаїтися (її треба мити водою й милом після кожного використання), тоді як бамбукові, з органічною бавовною замість звичайної, нічим не відрізняються від стандартних.

Ви купуєте мейкап-засоби й парфуми без тестування

Туш, якій ви не зраджуєте зі студентських років, не потребує додаткових випробувань, чого не скажеш про нову декоративну косметику. Оминаючи етап тестування, ви ризикуєте придбати затемний тональний крем або помаду, яка вам не пасує. Доля таких продуктів зазвичай сумна: у кращому разі ви передаруєте тональний крем подрузі, у гіршому – помучитеся з ним кілька разів і викинете.

Яким би заманливим не здавався інтернет-шопінг, частіше невдалі б’юті-купівлі стаються саме онлайн. Навіть віртуальна примірка, яку пропонують на сайтах деяких брендів, не здатна замінити реального знайомства із продуктом. Якщо у вас є можливість протестувати засіб у магазині чи замовити пробник онлайн, скористайтеся нею. «Польові дослідження» допоможуть уникнути неточностей у підборі, а отже – і непотрібних покупок.

Ви викидаєте паковання, яке можна використати повторно

Будьмо відверті: гарний дизайн – вагомий фактор вибору косметики. То чому би не дати красивому пакованню друге життя? Баночки від кремів зійдуть за горщики для кактусів і сукулентів, а до склянок від парфумованих свічок чудово стануть пензлики для макіяжу. Скляні пляшки від очищувальних засобів можна використовувати як вази, а коробки від подарункових наборів – для зберігання різних дрібниць.

Ви не здаєте тару від косметики на перероблення

Ми вже згадували, що частина паковання в будь-якому разі опиниться на звалищі. Але деякі туби й баночки можна здати на перероблення чи спалювання відразу після використання.

Станції «Україна без сміття» приймають марковані туби від косметичних засобів, немарковані кришечки та прозорі контейнери, у які пакують косметику. Скляну тару й картон також можна здати до різних пунктів прийому.

Деякі бренди приймають паковання від продуктів у своїх магазинах. Серед інших, це Kiehl’s, Yves Rocher, Lush і GUAM. 

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.