Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ДоглядБез врослого волосся та прищів. Як голитися з найменшими травмами для шкіри?

Без врослого волосся та прищів. Як голитися з найменшими травмами для шкіри? — Догляд на Wonderzine

І як доглядати за нею після

Голити волосся – особистий вибір: деякі жінки відмовляються видаляти його на тілі, хтось обирає лазерну епіляцію, щоб позбутися волосся надовго, а інші надають перевагу голінню бритвою.

Якщо ви належите до останньої групи, вам, імовірно, знайомі неприємні наслідки як-от: свербіж, прищі та вросле волосся. Ми поспілкувалися з дерматологинею Вікторією Миронюк і дізналися, як уникнути цих неприємних ефектів, чи справді волосся стає жорсткішим і відростає швидше після гоління та що робити, якщо подразнення після гоління таки з’явилося.

Текст: Анастасія Микитенко

ілюстрації: Олеся Ковальчук

Вікторія Миронюк

Дерматологиня та авторка блогу


Чи правда, що волосся на тілі – це не гігієнічно?

Ні. Про волосся на ногах нічого й говорити: там не може бути нічого негігієнічного. Якщо ж ідеться про складки типу пахви або піхву, то там волосся росте, щоб зменшити тертя або захистити тіло від бактерій. Негігієнічно – це не мити ці ділянки. Є дослідження, де йдеться про те, що волосся під пахвами означає більш активне потовиділення та виразніший запах. Та насправді достатньо просто користуватися милом щодня, щоб це не ставало на заваді.

Чи стає волосся товщим і темнішим та відростає швидше після гоління?

Це популярний міф – нам лише здається, що волосся якось змінилося. Неголена волосина має тонший, світліший кінчик, який ми зрізаємо, а залишаємо лише товсту основу, яка першою відростає після гоління. Та з часом вона витончиться, якщо дати волоссю достатньо відрости. Темнішими нові волоски можуть здатися тому, що на них ще не подіяли зовнішні подразники, як-от: світло, мило й інші хімічні речовини, які зазвичай висвітлюють волосся.

З питанням, чи відростає воно швидше, трохи складніше. Якщо порівнювати швидкість до й після гоління, то вона залишається такою ж самою, а якщо порівняти після гоління та після воскової або цукрової депіляції, то здається, що росте воно набагато швидше. Під час депіляції ми видаляємо волосся з коренем, тому йому потрібно більше часу, щоб відновитися. Воно також може з часом стоншуватися або перестати рости взагалі, тому що травмується фолікул (волосяна цибулина). Це можна простежити на вищипуванні брів: людям, які тонко оформлювали брови в нульові, дуже важко зараз відростити їх знову.

Чому з’являються подразнення після гоління?

Подразнення, як-от: прищики, свербіж, почервоніння або вросле волосся – можуть з’являтися через неправильну техніку гоління або ж особливості шкіри.

Неправильна техніка для гоління означає:

  • проведення по одному й тому ж місці багато разів
  • гоління насухо
  • гоління проти росту волосся
  • тупі леза
  • неправильне зберігання бритви

Якщо ж ви все робите правильно, але подразнення з’являється щоразу, то це може вказувати на особливості шкіри. Поточне подразнення варто вилікувати з дерматологом, а надалі або відмовитися від видалення волосся, або піти на лазерну епіляцію. Деяким людям також допомагає тример: він менше травмує шкіру.

Як вибрати та зберігати бритву?

Найкраще обирати бритву з найбільшою кількістю лез: тоді ви менше разів проводитимете по шкірі, а це зменшить ризик подразнень. Обираючи між чоловічою та жіночою бритвою, чоловіча краще хіба тому, що дешевша.

Також варто звернути увагу, на скільки використань призначена бритва. Ми часто зловживаємо одноразовими станками та використовуємо їх надто довго. Проте лезо на них справді заточене лише на один раз і надалі вам буде потрібно проводити по одному місцю декілька разів, бо бритва вже буде тупа. Багаторазові бритви також не означають, що вони на все життя – їх можна використовувати лише 5–7 разів.

Зберігати бритву варто в сухому місці, а не в душовій кабіні або в мильниці. У вологості розмножуються бактерії, які потім можуть потрапити в тріщини в шкірі або порізи, які утворюються під час гоління.

Як правильно голитися?

Помийте шкіру

Перед тим, як голитися, найкраще прийняти душ або ванну. Це розширить пори, пом’якшить волосся, а також очистить шкіру від бруду, поту та бактерій.

Підріжте волосся

Якщо волосся відросло більше як на 1,5 сантиметри, то бритва його не візьме з першого або другого разу. Вам потрібно буде частіше проводити по одному й тому ж місцю. Тому краще підрізати волосся ножицями або тримером до 3–4 міліметрів, а лише потім братися за бритву.

Нанесіть крем або пінку для гоління

Гоління насухо небезпечне й подразненнями, і порізами, тому краще таки використовувати якийсь засіб. Проте варто надавати перевагу кремам або пінкам без запаху та з поміткою «для чутливої шкіри». Якщо ви не схильні до подразнень після гоління, то можна скористатися й гелем для душу або кондиціонером для волосся.

Голіть у напрямку росту волосся

Звісно, голити проти росту швидше, але так ви залишите волосину у положенні, у якому вона більш схильна для вростання. Під пахвами та у зоні бікіні, наприклад, волосся росте у всі сторони, тому варто рухати бритву вниз, потім в боки й угору. Ноги варто голити вниз, а якщо у вас не дуже чутлива шкіра, то потім ще можна провести бритвою вгору. Не забувайте також часто промивати бритву, щоб лезо не тупилося.

Зволожіть шкіру

Щоб запобігти подразненням, шкіру після гоління варто зволожити емолент-кремом. Якщо ж ви під час гоління порізалися або знаєте, що схильні до гнійничкових запалень, то ділянку також варто обробити антисептиком: октенісептом, бетадином – або таким, який містить хлоргексидин у концентрації 0,1–0,2%.

Як доглядати за шкірою після гоління?

Через не менш як за добу ви можете скористатися скрабом, це зменшить ймовірність вростання волосся. Проте варто користуватися не абразивним засобом з часточками, а кислотними скрабами, найкраще брати з саліциловою кислотою.

Якщо у вас з’явилися подразнення, то варто наносити зволожувальні креми та цикакрем з витяжкою центели азійської. На порізи також можна наносити шар вазеліну. Якщо ж ви помітили вросле волосся, то не потрібно його діставати: це лише зробить нову ранку та може залишити рубець. Краще дайте волоссю прорости самостійно або, якщо випадок важкий, зверніться до дерматолога. Він призначить антисептик, мазі з антибіотиком або засоби з бензоїл пероксидом.

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.