Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСуд почав розглядати по суті справу за позовом «Довженко-Центру» до Держкіно. Що відомо

Обидві сторони надали всі докази

У Господарському суді міста Києва 2 травня почалося засідання щодо позову «Довженко-Центру» проти Державного агентства з питань кіно. Про це повідомляє «Суспільне Культура».

На засідання прибули адвокати з обох сторін, а біля зали судового засідання збиралися активісти. У «Довженко-Центрі» зазначили, що це «перше засідання по суті справи», а до того були підготовчі.

Під час засідання суд вислухав позиції обох сторін. «Довженко-Центр» вимагає визнати наказ про «реорганізацію» незаконним і скасувати його.  Представник Держкіно зазначив, що «Довженко-Центр» не є фільмофондом і не має «предметів, віднесених до державної частини музейного фонду».

Він додав, що Міністерство культури та інформаційної політики у своїх листах від травня 2022 року спочатку зазначало, що в центрі немає музейних експонатів, а згодом – що «там є якісь культурні цінності». Проте в актах передання майна (улітку 2022 року «Довженко-Центр» із підпорядкування МКІП перейшов до Держкіно) таких списків не зафіксовано.

Представник Держкіно зауважив, що тільки «Довженко-Центр» «не бажає» затвердити новий статут організації й «не можна видати особисту незгоду керівника за якесь абстрактне бажання юридичної особи не погоджуватися з рішенням органу влади».

«Тому я вважаю обґрунтування позову з цих підстав і так само пояснення третьої особи такими, які не відповідають дійсним обставинам і не ґрунтуються на нормах чинного законодавства», – зазначив представник Держкіно.

Також адвокати Держкіно додали, що Юлія Шевчук мала право підписувати «спірний наказ» як перша заступниця голови інституції, оскільки очільниця організації Марина Кудерчук була у відпустці.

Після цього суд оголосив перерву в засіданні. Наступне засідання відбудеться 4 травня, о 12:00.

Адвокатка Надія Денисюк зазначила, що така позиція Держкіно створена, щоб показати, що «Довженко-Центр» нібито не має ніякої цінності й «тому не потрібно так галасливо зберігати те, що в принципі, на їхню думку, не є культурною спадщиною, не є архівом і взагалі все було просто так».

За словами Денисюк, нині обидві сторони надали всі докази, суд має дати їм оцінку. На наступному засіданні вислухають очільницю Центру Олену Гончарук і МКІП.

Що відбувається з «Довженко-Центром»

Державне агентство України з питань кіно 16 серпня 2022 року видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У центрі заявили, що це фактично означає ліквідацію національного кіноархіву.

28 жовтня «Довженко-Центр» подав до суду на Держкіно з вимогою скасувати реорганізацію. 2 листопада очільницю Центру Олену Гончарук відсторонили від виконання обов’язків в.о. генерального директора «Довженко-Центру». Нового гендиректора мали обрати на основі конкурсу.

6 лютого конкурс на посаду гендиректора «Довженко-Центру» знову виграла Олена Гончарук. Напередодні, 3 лютого, проти неї порушили кримінальну справу.

27 березня відбулося останнє підготовче засідання. На 2 травня призначили розгляд справи по суті.

11 квітня команда «Довженко-Центру» повідомила, що Держкіно не відмовилося від планів реорганізувати центр.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.