Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СексПрірва в задоволенні. Чому чоловіки частіше досягають оргазму, ніж жінки

Нерівність серед оргазмів

Прірва в задоволенні. Чому чоловіки частіше досягають оргазму, ніж жінки  — Секс на Wonderzine

Чоловіки частіше досягають оргазму, ніж жінки. Якщо брати гетеросексуальні пари, то чоловіки отримують оргазм у 95% випадків, а жінки – у 65%. Про це йдеться в дослідженні 2016 року, у якому брали участь більше 52 000 людей у США.

Цю різницю науковиця й авторка книжки «Кінчай!» Лорі Мінц називає «прірвою в задоволенні». Англійською частіше використовують термін orgasm gap за аналогією pay gap – розриву в зарплатах чоловіків і жінок. «Нерівність в оргазмах таке ж серйозне питання, як і нерівність в оплаті праці», – каже Пола Інленд, професорка соціології в Стенфордському університеті.

Розбираємося з тим, у чому полягає «прірва в задоволенні», які її причини та що можна зробити, щоб зменшити цей розрив.

На кого це впливає

Почнемо з того, хто найбільше потерпає від «прірви в задоволенні». У вже згаданому дослідженні брали участь не лише гетеросексуальні, а й гомо- та бісексуальні пари. Виявилося, що лесбійки отримують оргазм у 86% випадків, а бісексуалки – у 66%. Тобто найменше оргазмів досягають гетеросексуальні жінки. 

Також розрив існує й серед оргазмів під час сексу в стосунках і без них. Учені провели дослідження, у якому взяли участь 600 студентів, і виявили, що жінки частіше отримують задоволення під час сексу в серйозних стосунках. Інше дослідження серед студентів показало, що жінки досягають оргазму у 40% випадків сексу без зобов’язань, а чоловіки – у 80%. Утім ¾ жінок, які брали участь у дослідженні, розповіли, що отримували оргазм від сексу з постійним партнером.

«Різниця в оргазмах, яка існує між сексом у стосунках і без них, не означає, що постійні стосунки забезпечують кращий секс. Це означає, що жінки з постійним партнером можуть краще комунікувати йому власні бажання, а партнер, зі свого боку, більше переймається задоволенням жінки», – припускають у проєкті O.school.

Причини «прірви в задоволенні»

Лорі Мінц вважає, що найперша причина – теза про те, що жінки мають кінчати від статевого акту. «Ми переоцінюємо найбільш звичний чоловічий спосіб отримання оргазму, статевий акт, і недооцінюємо жіночий – стимуляцію клітора».

На те, як чоловіки й жінки займаються сексом, впливає попкультура. Більшість жінок у голлівудських фільмах досягають оргазму лише від сексу з проникненням. Проте, згідно з дослідницею Елізабет Ллойд, лише 25% жінок отримують задоволення від нього.

Мінц же наводить іншу цифру: 95% жінок для досягнення оргазму потрібна стимуляція клітора, а не пенетрація. Зокрема, ідеться про те, що клітор важливо стимулювати й під час сексу з проникненням. Тобто те, як жінки отримують задоволення під час сексу у фільмах, не відповідає тому, що відбувається в реальному житті.

«За словами однієї студентки, у популярному кіно та порно тільки й бачимо, що панянок, які кінчають від пенетрації. Тож немає нічого дивного в тому, що жінки розповідають мені про бажання кінчати саме в такий спосіб», – пише Мінц. Вона вважає, що на це також впливає уявлення, що роль жінки у тому, щоби задовольняти чоловіка.

«Різноманітні медіа бомбардують нас образами «сексуальних» жінок, покликаними приваблювати та вдовольняти чоловіків. Такими образами рябіють порнофільми, але не бракує їх і поза межами порно: відкрийте будь-який журнал – ви побачите рекламу, у якій розкішні напівроздягнені дівчата в провокативних позах продають усе: від автівок до одягу». Тому жінки зосереджуються не на тому, які в них є бажання чи потреби в сексі, а на тому, що потрібно бути сексуально жаданими для чоловіків.

Через це фокус уваги зміщується й на зовнішній вигляд. Утім учені довели, що частіше відчувають оргазм жінки, які високо оцінюють власне тіло, а також упевнені в тому, що мають право на задоволення (незалежно від того, чи вони займаються мастурбацією, чи сексом із партнером).

Як правило, ці жінки погоджувалися з твердженнями на кшталт «я впевнена, що інші вважатимуть мене сексуально привабливою», «для мене нормально задовольняти власні сексуальні потреби за допомогою мастурбації» та «я вважаю, що для мого партнера важливо враховувати моє сексуальне задоволення».

Повернімося до кліторальної стимуляції: для того, аби отримати від неї задоволення, необхідно знати, де знаходиться клітор. Із цього випливає інша причина «прірви в задоволенні» – нестача сексуальної освіти. Майже 30% жінок студентського віку не можуть вказати на клітор під час тесту на анатомію, виявило дослідження в США. Інше опитування у Великій Британії показало, що жінки мають більше знань щодо чоловічого тіла, ніж власного. Серед чоловіків показники ще гірші: половина учасників дослідження не знала, де знаходиться вагіна.

В Україні немає комплексної сексуальної освіти. Інформація щодо сексу зосереджується на аспекті небезпек. До того ж в одному зі шкільних курсів узагалі йдеться, що використання контрацепції є вбивством. Тобто молоді люди не отримують достатньо перевіреної інформації про секс і тілесність.

«Суперечливе ставлення до сексу, більша зосередженість на привабленні та задоволенні партнера, ніж на власних потребах, сором щодо власного тіла й неефективна комунікація – усім цим можна пояснити й той факт, що велетенська прірва між статями в оргазмах під час першого сексу скорочується, коли йдеться про подальші контакти з новим партнером, дружній секс і, зрештою, секс у стосунках», – пише Мінц. Тобто, коли з’являється близькість і довіра, люди більш схильні озвучувати свої потреби й бажання.

Що з цим робити

Жінкам варто досліджувати власне тіло, а чоловікам – цікавитися задоволенням партнерки. Мінц розповідає, що в одному з досліджень ідеться, що знання, де знаходиться клітор, не впливає на частоту досягнення оргазму. Його автори дійшли висновку: річ у тім, що жінки або їхні партнери не ставили жіночий оргазм у пріоритет.

Це трапляється тому, що секс із проникненням вважається «головним» і таким, який має обов’язково приносити задоволення обом партнерам. Тому, аби зменшити «прірву в задоволенні», потрібно сприймати вагінальне проникнення та кліторальну стимуляцію на рівних.

Для цього необхідно, аби жінки вважали, що вони мають право на власне задоволення, знали, що його приносить, і могли прокомунікувати це своїм партнерам. А вони, зі свого боку, мали бажання використати цю інформацію.

«Ми маємо комунікувати, що нам потрібно, і відчувати, що маємо право на це», – каже Мінц. Або ж словами Нікі Мінаж: «Я вимагаю оргазму. Я вважаю, що жінки повинні вимагати його».

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.