Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУкраїнські правозахисники закликають внести Ірину Данилович до списків на обмін

Найближчим часом її можуть етапувати до колонії в росії

Українські правозахисники закликали внести до списків на обмін журналістку, правозахисницю й активістку Ірину Данилович. Про це «Детектору Медіа» повідомила голова правління «Центру прав людини ZMINA» Тетяна Печончик.

«Наш заклик полягає в тому, щоб Ірину внесли до конкретного переговорного списку на обмін. Бо до загальних списків політв’язнів, зокрема й кримських, включено тисячі людей, – сказала Печончик. – Ми не є субʼєктом переговорів, тому не маємо жодної інформації, кого саме включають до списку тих, кого реально готують до обміну».

Тетяна Печончик повідомила, що правозахисники звернулися до всіх державних організацій, до компетенції яких входять питання обміну ув’язнених і полонених. Зокрема, вони звернулися до Об'єднаного центру з координації пошуку та звільнення незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України, що діє в структурі СБУ.

Голова центру ZMINA наголосила, що з 2019 року не було звільнено жодного кримського політв’язня. У випадку з Іриною Данилович зволікання з її звільненням може вартувати їй життя: журналістка має проблеми зі здоров’ям, однак їй не надають необхідної медичної допомоги. Тетяна Печончик непокоїться, що відсутність медичного втручання може призвести до летального результату.

«Адміністрація СІЗО не дозволяє передавати їй необхідні ліки, а на прохання про доступ до лікаря відповідає: «Краще поріж собі вени». Раніше повністю здорова Ірина Данилович втратила слух у лівому вусі, постійно відчуває головний біль, має проблеми з координацією рухів і підозрює, що перенесла в ув’язненні як мінімум один мікроінсульт», – ідеться в заяві правозахисної спільноти, розміщеній на сайті центру ZMINA.

29 червня підконтрольний росії «верховний суд Криму» залишив чинним обвинувальний вирок проти журналістки. На неї очікує незаконне етапування до рф, оскільки на анексованому півострові жіночих колоній немає.

«Ми боїмося, що її перевезуть до росії, тож можливості зв’язатися з нею буде ще менше. Саме тому ми ініціювали це звернення зараз, поки Ірину ще не перевезли, для того, щоб чинити тиск на всі суб’єкти і в Україні, й за кордоном, і на росію, щоб Ірину звільнили», – наголосила Тетяна Печончик.

Нагадаємо, російські окупанти затримали Ірину Данилович 29 квітня 2022 року на території тимчасово окупованого Криму й утримували без надання правової чи медичної допомоги. Через те журналістка захворіла й тепер потребує лікування.

28 грудня 2022 року окупаційний «суд» Феодосії засудив Данилович до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні й виготовленні вибухових речовин. Данилович своєї провини не визнала.

21 березня журналістка оголосила сухе голодування до «початку лікування або біологічної смерті». Це був знак протесту проти того, що в Сімферопольському СІЗО їй не надають медичної допомоги. Данилович припинила голодування 5 квітня, проте належної медичної допомоги їй так і не надали.

Утримання журналістки засудили низка установ, зокрема МЗС України, Amnesty International, Reporters Without Borders й інші. Звернення щодо незаконного утримання Ірини Данилович узяв на розгляд Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ).

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.