Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Психологія20 питань психологу, щоб «вижити» ментально під час війни

Про тривогу й «провину вцілілого»

20 питань психологу, щоб «вижити» ментально під час війни — Психологія на Wonderzine

Цей рік загартував нас, але що за цим стоїть: втома, стрес, тривога, страх за себе й близьких. Тому зараз особливо важливо піклуватися про своє ментальне здоров’я та вчасно говорити з психологами про те, що турбує, щоб мати сили продовжувати боротьбу й «вижити» ментально. Ми так і зробили й зібрали для вас розмови зі спеціалістами, щоб допомогти розібратися з питаннями, які турбують.

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Чому небезпечно тамувати гнів і як навчитися правильно висловлювати негативні емоції?

Іноді негативні емоції переростають у щось більше, аніж просту злість. Напади агресії можуть із часом посилюватися, і від цього страждають стосунки, ментальне та фізичне здоров’я. Де межа між звичайною емоцією гніву, яка може виникати в певних ситуаціях, і хронічним гнівливим станом? Як правильно висловлювати негативні емоції та чи варто придушувати їх у собі? Говоримо про це з психоаналітикинею Оленою Шпак.

Читати

Що таке синдром «провини вцілілого» і як з ним упоратися?

Багато хто з тих, хто зараз знаходяться в більш безпечних містах або країнах, відчувають провину за те, що в них немає загрози життю. Хочеться забрати частинку страждань гарячих точок на себе, щоб вони не вимушені були приймати весь удар на себе. Такі відчуття спричинені синдромом «провини вцілілого» – типовий наслідок виживання після страшних подій. Розповідаємо, що це і як із ним упоратися.

Читати

Як зупинити панічну атаку?

Панічна атака – це раптовий епізод сильного страху, що зумовлює важкі фізичні реакції. Коли трапляються напади паніки, може з’явитися відчуття, що ви втрачаєте контроль, переживаєте серцевий напад. У військовий час кількість панічних атак значно зростає. Разом із гештальт-терапевткою Аллою Андроновою розповідаємо, які вправи потрібно робити, щоб справитися з панічною атакою.

Читати

Як допомогти собі й іншим за відчуття сильного страху?

Реакція на травмувальну ситуацію та стрес у кожної людини може бути різною. Проте страх – абсолютно природна й дуже корисна реакція організму, що дозволяє мобілізуватися за небезпеки. Проте надмірний страх здатен нашкодити нашому організму, тому важливо вміти з ним швидко справлятися. Ми поговорили з психотерапевткою Ольгою Степаненко, яка надає безкоштовну психологічну допомогу під час війни, про те, як допомогти собі й іншим за переживання сильного страху.

Читати

Що таке апатія і як з неї вибратися?

Зараз усі українці знаходяться в травматичній ситуації, яка триває не декілька хвилин або годин, а вже більше тижня. І за цей час у деяких людей почало з’являтися відчуття апатії. Психологиня Злата Гнатюк розповіла нам, що може відчувати людина в стані апатії та чому, і дала поради, як з нею впоратися.

Читати

Чому ми сваримося з близькими під час війни і як запобігти конфлікту?

З-поміж усіх емоцій, які відчувають люди під час війни, лють – одна з найяскравіших для багатьох. Тож трапляються великі сварки через дрібниці, після яких нам буває соромно й незрозуміло, чому так взагалі сталося. Ми запитали в психологині Катерини Калиновської, чому ми частіше сваримося під час війни, як запобігти цьому та що робити, коли сварка вже почалася.

Читати

Як допомогти дитині пережити стрес?

Діти – одна з найбільш вразливих груп під час екстремальних ситуацій. Вони потребують особливої уваги і турботи. Ми вже писали про те, як знизити тривогу у дітей під час військових дій. Та як ще дорослі можуть допомогти своїм дітям різного віку? Розповіла психологиня Дарія Сердюк.

Читати

Що робити, коли опускаються руки?

На жаль, війна – це не те джерело стресу, яке зникає за кілька хвилин або годин. Саме тому в якийсь момент починають опускатися руки, не хочеться нічого робити, а перемога здається надто далекою та недосяжною. З’являється так звана вивчена безпорадність, коли ви робите багато, а результату не бачите. Команда Upgrade зібрала кілька важливих думок, які варто тримати в голові, якщо ви матимете такі відчуття.

Читати

Чому нам сняться жахіття під час війни та що з ними робити?

Якість сну зараз відчутно страждає через стрес, раптові прокидання посеред ночі через повітряні тривоги або ж незручні умови, коли ми ночуємо в сховищах або в метро. До цього всього додаються й нічні жахіття, які переїжджають з денних новин у запалену підсвідомість під час сну. Ми запитали в психологині Анни Шийчук, чому нам зараз сняться жахіття і як з ними впоратися.

Читати

Що таке травма свідка і як допомогти собі та близьким з нею впоратися?

Зараз неможливо пройти повз чуже горе, бо кожен його сприймає як своє, неможливо відгородитися від страждань людей, які жили в окупації, і цей дотик до горя, ідентифікація себе з людьми, які постраждали, можуть спричинити травму свідка. Про те, як виникає травма свідка, як проявляється і як собі можна допомогти, ми поговорили з психотерапевткою Ольгою Хайдуковою.

Читати

Як упоратися із виснаженням під час війни та зберегти ресурс?

Питання про те, як упоратися зі стресом, актуальні завжди. Але за умов війни вони виявляються особливо гострими, адже якими сильними ми б не були, настає момент занепаду сил. Ми не можемо впливати на багато факторів і те, що відбувається навколо, але можемо максимально зберегти своє психологічне та фізичне здоров’я.

Ми поговорили з психологинею Яною Рудюк про те, чому виникає виснаження і як упоратися зі станом, коли нічого не хочеться робити.

Читати

Як пережити втрату близької людини?

До смерті рідної людини ніколи не буваєш готовим і уникнути горя після втрати неможливо, адже мало що можна порівняти з болем, коли людина йде з життя. Але в нас може знайтися можливість прийняти та змиритися зі своєю втратою. Ми поговорили з психотерапевткою Альоною Шараєвою про те, як прийняти втрату близької людини, що робити з почуттям вини і як проживати цей тяжкий період.

Читати

Що таке захисні механізми та чи завжди вони корисні?

Захисні механізми – це несвідомі стратегії захисту психіки від тривожних, сумних і стресових подій. Ми можемо навіть не усвідомлювати те, що використовуємо той чи той механізм. Зазвичай у кожної людини є свій набір стратегій, їхні варіації та кількість у кожного може бути також різна. Разом із психологинею платформи «ЇЇ підтримка» Світланою Тарасенко розповідаємо про основні захисні механізми та чому деякі механізми та їхні прояви можуть нашкодити.

Читати

Що таке ПТСР і як допомогти людині, у якої його діагностували?

Стресові події, такі як війни, теракти, зґвалтування можуть призвести до посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Також тригером для ПТСР може стати смерть близької людини, емоційне насильство, переживання сильного страху або якщо людині загрожувала смерть. Ми поговорили з психотерапевткою Наталією Мирошніченко про те, за яких умов виникає ПТСР, чи всі люди, які пережили травмувальні події, будуть мати цей синдром і як бути, якщо ваша близька людина страждає на посттравматичний стресовий розлад.

Читати

Як упоратися зі страхом невдачі?

Під час війни кожного можуть спіткати втрати, кардинальні зміни в житті, відчуття невизначеності майбутнього. У часи великих переживань багатьох може охопити страх перед невдачею. Разом із психотерапевткою платформи «ЇЇ підтримка» Лєною Нетіковою розбираємося, що таке страх невдачі та які механізми його розвитку?

Читати

Як розповісти дитині про смерть близької людини?

На жаль, війна неминуче повʼязана з утратами, які приносять найбільше душевних страждань. Смерть близької людини складно перенести навіть дорослим людям. А до дітей, які вперше стикаються з цим явищем, слід бути особливо уважними. Разом із психотерапевткою платформи «ЇЇ підтримка» Світланою Дробот знаходимо відповіді на питання, як переживати горе в присутності дитини.

Читати

Як батькам підтримати підлітка під час війни?

Сучасному поколінню підлітків особливо складно, оскільки ми перебуваємо в реальності війни. Війна – це не нормальні обставини й надзвичайне навантаження на психіку навіть здорової, зрілої людини. Ми поговорили з психологинею Олександрою Семен про те, з якими проблемами можуть зіткнутися підлітки під час війни і як батьки можуть їх підтримати. Вона також розповіла, за яких випадків варто звернутися до кваліфікованого спеціаліста чи спеціалістки.

Читати

Як упоратися зі страхом смерті?

В умовах війни, великої кількості інформації про загиблих українців і перебування в обставинах, які загрожують життю, відчуття страху смерті загострюється. Говоримо з психологами платформи «ЇЇ підтримка» Олександром Мойсеєнком і Мариною Банделюк про симптоми страху смерті, як він проявляється під час війни, коли ми постійно відчуваємо загрозу та небезпеку, які практики допоможуть із ним упоратися та чи можна побороти цей страх повністю.

Читати

Як психологічно впоратися з відключеннями світла, води та зв’язку?

Відключення комунікацій – це стрес для багатьох, адже до осені не всі знали, як це – жити та працювати без світла, води та зв’язку. На жаль, ми не можемо впливати на відключення, але ми можемо спробувати підтримати себе психологічно. Ми поговорили з психологинею ЇЇ платформи Наталією про те, як ментально пережити час блекаутів і відключень.

Читати

Як подолати відчуття безпорадності?

В умовах війни кожна людина відчувала безпорадність перед таким глобальним явищем, котре призвело до незворотних змін у її житті. Нормальною реакцією на складні, кризові моменти в житті є відчуття безсилля й безпорадності. Проте існують випадки, коли людина переживає ці відчуття неодноразово, як реакцію на стрес-фактор. Разом із психологинею платформи «ЇЇ підтримка» Анастасією Рихлюк ми розібралися, що таке відчуття безпорадності і як воно виникає.

Читати

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.